Legyen közös ügyünk a gyerekek szexuális erőszak elleni védelme!

2016. október 21. 13:11

Az elmúlt hónapokban több hír és elemzés jelent meg gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről, mint korábban bármikor – állítja a Hintalovon Alapítvány, amely aláírásgyűjtést kezdeményezett olyan kormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat, és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.

2016. október 21. 13:11

A szexuális erőszak az egyik legsúlyosabb bántalmazás, amit egy gyerek elszenvedhet. A közelmúltbeli esetek megrázó tanulsága az áldozatok kiszolgáltatottsága: sokan közülük azért nem beszélnek, mert nem reménykednek segítségben. Az is probléma, hogy annak a gyereknek, aki áttöri a hallgatás falát, sokszor annak ellenére nem hisznek, hogy bizonyított: az esetek döntő többségében a bántalmazást olyan személy követi el, akivel a gyerek rendszeres kapcsolatban áll, és aki esetenként köztiszteletben álló személy. A gyerekek egészséges énképe, testképe, érzelmi biztonsága, a párkapcsolatokról és szexualitásról szerzett tudása fontos része annak, hogy a gyerek felismeri-e, és tud-e időben segítségért kiáltani, ha felnőttek vagy akár kortársai szexuálisan bántalmaznák.

Az áldozatok segítése érdekében a Hintalovon Alapítvány petíciót indított, melyben gyerekek elleni erőszakról szóló parlamenti vitanapot, kötelező és komolyan vehető iskolai szex- és testkép-edukációt, az erőszakos esetek rendszerszintű kivizsgálását és a magyarországi gyerekprostitúció tényleges megszüntetését követeli. Az erről szóló petíciót bárki (szervezet és magánszemély) aláírhatja, az alapítvány honlapján, ITT

A következő kiáltványt az alapítvány vezetője, a WMN szerzője, dr. Gyurkó Szilvia írta:

Mostanában nem nagyon múlik el nap anélkül, hogy ne hallanánk, olvasnánk gyerekek elleni szexuális erőszakról. Magánemberként és szakmabeliként is sokszor tehetetlenül nézzük, hogyan alakul át fokozatosan a gyerekek elleni szexuális erőszakról szóló hír egy elintézni-, elsimítani való üggyé. Legtöbbször – a maguk területén egyébként többnyire jó szakembernek számító döntéshozók ügyintézése, »tényfeltárása« során végül – bizonyíték, esetleg bűncselekmény hiányában az egészet ejtik.

Ma Magyarországon a szexuális erőszaknak az esetek túlnyomó többségében csak az áldozatra nézve van következménye. A gyereket nem az elkövető családtagtól védik meg, hanem sokszor kiemelik a családból: így az erőszak traumája után a családja elvesztésének traumáját is át kell élnie. Az elkövető gyakran azzal zsarolja az áldozatot, hogy »ha elmondod, majd mehetsz intézetbe«»Az igazság feltárása« céljából az esetleg segítséghez jutó, és már gyógyulás útjára lépő gyereket több  éven át rendszeresen visszarángatják, arra kényszerítve, hogy újra és újra átélje a trauma elmondásakor azt, ami vele történt. Közben nem ritka, hogy megalázzák, megszégyenítik, hazugnak nevezik.

A gyerekek intézményes védelme, a megfelelő törvények elfogadása és betartása az állam feladata. Ennek korrekt működésére sok országban van példa. Némely elfogadott törvény Magyarországon is a megfelelő irányba mutat. A mindennapok gyakorlatában mégis csak nagyon szoros szakmai kísérés mellett lehet a szexuális erőszakot átélt gyereknek vagy a szüleiknek a további traumatizálás és újbóli áldozattá válás veszélye nélkül azt javasolni, hogy tegyenek feljelentést.

A Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a kormány, valamint minden magyar döntéshozó és végrehajtó szerv ismerje el, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak jelenleg nem megfelelően kezelt probléma Magyarországon. A gyerekek érdekében elvárjuk, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében, és azért, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, nagy biztonsággal kapjanak is, és az elkövetőket felelősségre vonják.

Ha egyetértetek a megjelölt célokkal, kérjük, aláírásotokkal csatlakozzatok!”

A petíciót bárki (szervezet és magánszemély) aláírhatja, az alapítvány honlapján, ITT

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. január 01. 17:20
Visítozás,és ordibálás szinte minden gyerekeknek szóló rajzfilm, tele agresszív karakterekkel.
Harangláb
2016. október 23. 03:38
Nagyon szép és nagyon jó...Mi volna, ha az ellen a rengeteg fosadék média tartalom ellen tüntetnétek, amik ma a gyerekcsatornákon is agreszió és igénytelenség formájában jelen vannak, és gyakorlatilag az összes gyerek életét mérgezik???!
vizesnyolcas
2016. október 22. 23:04
http://888.hu/article-felmentettek-a-10-eves-fiut-megeroszakolo-migranst
brekker
2016. október 22. 11:40
A szokásos bolsevik trükk, mást vádolni azzal, amit elkövetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!