Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: A telek is közös tulajdon, ha CSOK-kal épül a lakóház?

2016. szeptember 26. 10:04

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. szeptember 26. 10:04

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Érdekes kérdéssel folytatják a CSOK sorozatot. A kérdező már elkezdett egy építkezést: kereskedelmi célú épületet épített. Azonban közben a CSOK szabályozás ismertté válásakor úgy döntött, hogy az ingatlan megfelelő lenne lakás céljára is, vagyis vegyes használatú épületről lenne szól. Csakhogy nem tudni, hogy az amúgy minden más feltételnek megfelelő érdeklődő így megkaphatja-e a 10+10 milliós támogatást és kamattámogatott hitelt.

A kérdés:

A levélíró úgy vágna bele az igénylésbe, hogy 3 gyermeket vállal párjával, aki hamarosan már a házastársa lesz, és új házat építene. Azonban, mint jelezte, a 10+10 milliós konstrukcióhoz úgy szeretne hozzájutni, hogy egy már tervben lévő raktár, és üzlethelyiség is készülne a jövőbeni lakcímen. Az azonban nem világos, hogy önálló lakóingatlan esetén jár-e a támogatás, ha az adott címen más típusú – kereskedelmi célú – ingatlan is létrejön.

A levélíró azt is jelzi, hogy az építkezésnek helyet adó telek most kerül a leendő felesége nevére, és nem tudja, hogy az építési telek esetében is tulajdonosként kell-e bejegyezni a pár mindkét tagját.

A válasz:  

A válaszadó szakértők arra hívták fel a levélíró figyelmét, hogy ha az alapozástól kezdve új lakóházként épül meg az ingatlan, és ekként is lesz bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, emellett a ház vagy lakás teljesíti a CSOK rendeletben leírt négyzetméter minimumot, a lakóhelyiségek számával és méretével kapcsolatos előírásokat, valamint közművesítettségre vonatkozó szabályokat, akkor elméletileg járhat a megcélzott támogatási összeg. Tehát, ha tervezik is az ingatlan részben kereskedelmi célú hasznosítását, a háznak új építésű lakóépületként kell elkészülnie.

Az építési telek tulajdonviszonyaival kapcsolatban a válasz úgy szól, hogy nem csak az épülő ingatlanban, de az építési telekben is azok szerezhetnek tulajdonjogot, akik a támogatást igénylik. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekeket előre vállalva, csupán fiatal házasként a pár mindkét tagjának tulajdonosnak kell lennie a lakáshoz tartozó földrészletben, tehát a telekben is, noha a szabályozás nem írja elő, hogy milyen arányban. Az a szakértők szerint nem probléma, ha az esetleges építési engedély és a CSOK igénylése között változott meg a tulajdoni helyzet, tehát, hogy az ifjú feleség most szerzett tulajdonjogot a telek felett, illetve házastársa tulajdonjoga csak ezután kerül bejegyzésre. Akkorra azonban, amikor a házaspár a hitelintézethez fordul az otthonteremtési támogatás igénylésével, már az előírt tulajdonosi szerkezettel kell rendelkezniük. Vagyis mindketten tulajdonosnak kell lenniük az építési telket tekintve is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!