ENSZ-biztos: Wilders és Orbán szellemisége közel áll az Iszlám Államhoz

2016. szeptember 06. 11:53

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein szerint Geert Wilders, Orbán Viktor, Donald Trump, Marine Le Pen, Norbert Hofer, Miloš Zeman és Nigel Farage ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez. A jordániai herceg al-Husszein szerint az ilyen „leegyszerűsítő és féligazságokat használó” vezetők az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

2016. szeptember 06. 11:53

Általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst bírálta hétfő este az ENSZ emberi jogi főbiztosa Hágában, a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján. Zeid Raad al-Husszein Orbán Viktor miniszterelnököt is Wildershez hasonlította. Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes Wilders mellett Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjét is.

A főbiztos leszögezte, muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt és minden esetben megvédje és támogassa az emberi jogokat. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít. A holland politikus a PVV győzelme esetén Hollandia összes mecsetének bezáratását, a fejkendő közhivatalokban történő viselésének betiltását helyezte kilátásba, és azt ígérte, hogy nem térhetnek majd haza azok a holland állampolgárok, akik Szíriában harcoltak. Közölte: „iszlámtalanítja” az országot, lezárja Hollandia határait a muszlim menedékkérők előtt és becsukatja a menekültbefogadó központokat.

Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Miloš Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják”, ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz - fogalmazott Husszein. Ez az ígéret a jordániai ENSZ-tisztségviselő szerint „fikció”, az ilyen „leegyszerűsítő és féligazságokat használó” vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2016. szeptember 06. 23:14
No ez a főbiztos sietve adja vissza az összes diplomáját, nikkelezett szemmértékét és kicsorbult éleslátását, hiszen ordít a pasasról, hogy vele mind ez mondatva van. Mehet a pénztárba sörösgyurihoz fölvenni a zsozsót, de vigyázzon holnap nehogy selyemzsinórt kapjon.
jebuzita
2016. szeptember 06. 17:19
Szerintem a nyilatkozó szellemisége, kultúrája, vallása sokkal közelebb áll az ISIS-hez, mint Orbáné...
Akitlosz
2016. szeptember 06. 17:06
"A főbiztos leszögezte, muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt és minden esetben megvédje és támogassa az emberi jogokat" A Koránban ez nincsen benne. S a korán éles, igen nagyon éles különbséget tesz az igazhitűek emberi jogai és a hitetlenek emberi jogai között. Ez utóbbiaké nem kicsit korlátozottabb. Muzulmánként feltehetően mindezt tudja, tehát nem mond igazat.
noMores
2016. szeptember 06. 16:58
Nahat, a bekement sztarjai hogy magukra vettek, pedig regen hogy orultek az alattvalok a kiralyuknak, pont ugy, mint amikor az Andrassyn begettek:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!