Bevándorlás: a republikánusok sem tudják eldönteni, enyhül-e Trump álláspontja

2016. augusztus 29. 07:30

Mike Pence alelnökjelölt szerint nem változott Donald Trump bevándorláspolitikája: nem fogják legalizálni az illegális bevándorlók státuszát. Reince Priebus, a Republikánus Párt elnöke szerint kemény, korrekt, humánus javaslattal készül az ügyben a párt elnökjelöltje. Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere szerint az „enyhülés” a probléma megközelítésében van, s nem az álláspont lényegében.

2016. augusztus 29. 07:30

Vezető republikánus politikusok vasárnap több fontos amerikai tévécsatorna politikai vitaműsorában is védelmükbe vették Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bevándorláspolitikáját, cáfolva azokat az elemzői véleményeket, melyek szerint Trump álláspontja enyhülne ezen a téren. Mike Pence alelnökjelölt a CNN televízió műsorában leszögezte: Trump bevándorláspolitikája nem változott, s kifejtette, hogy a republikánus elnökjelölt tervei között változatlanul szerepel mindaz, amit az előválasztási kampányban hangoztatott: a határok ellenőrzése, a falépítés a déli határon, s a meglévő törvények megerősítése és szigorú tiszteletben tartatása.

Részletek említése nélkül ugyan, de az indianai kormányzó leszögezte azt is, hogy életbe léptetnek egy olyan „mechanizmust”, amely „kemény” és „korrekt” lesz, nem legalizálja az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók helyzetét és nem ad állampolgárságot nekik. Pence nem válaszolt arra a kérdésre, amely azt feszegette: vajon egy esetleges Trump-kormányzat erővel deportálja-e a 11 milliónyi illegális bevándorlót. Közölte viszont: Donald Trump nemsokára beszédben fejti ki részletesen a bevándorlókra vonatkozó elképzeléseit.

Nem is enyhül

Egyes elemzők az elmúlt napokban Trump bevándorlással kapcsolatos politikájának várható enyhüléséről írtak, miután Trump maga augusztus közepén spanyolajkú közösségek vezetőivel találkozva ezt engedte sejtetni. Később azonban a CNN televízióban leszögezte: szó sincs véleménye megváltoztatásáról. A CNN riportere szembesítette az alelnökjelöltet Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt kijelentéseivel, amelyekben Kaine szenátor rasszizmussal vádolta meg Donald Trumpot, valamint Hillary Clinton demokrata elnökjelölt megjegyzésével, aki az úgynevezett alternatív jobboldallal próbálta összekapcsolni Trumpot.

Az alternatív jobboldal egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, csekély létszámú szekta. Pence elutasította a vádakat, s kifejtette: ez nem felel meg a valóságnak, a Clinton-kampány a régről ismert módszerrel és megosztó politikával él, s így próbál bélyeget ragasztani politikai vetélytársára. Az indianai kormányzó szerint a demokraták ezzel rasszistának bélyegzik azt a több millió amerikait is, akik szerint Barack Obama és Hillary Clinton politikája meggyöngítette az Egyesült Államok helyzetét a világban és megfojtotta az amerikai gazdaságot, s akik a Donald Trump által kínált politikában látják az erősebb és virágzóbb Amerika megteremtésének lehetőségét.

Kemény, de humánus álláspont

Reince Priebus, a Republikánus Párt elnöke az NBC televízió „Találkozz a sajtóval” című műsorában szintén a bevándorlási politikáról beszélt, s azt mondta, hogy Donald Trump beszédben készül tisztázni ezzel kapcsolatos célkitűzéseit. „Az álláspontja kemény lesz. Az álláspontja korrekt lesz. Az álláspontja humánus lesz” – ismételte meg Priebus csaknem szó szerint a Mike Pence által elmondottakat. „Felépíti és befejezi azt a határon épülő falat, amelyet még 2006-ban szavazott meg a Kongresszus” – fogalmazott a pártelnök.

Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere a Fox televízióban ugyancsak azt erősítette meg, hogy a republikánus elnökjelölt humánus és korrekt módon kívánja rendezni az illegális bevándorlók helyzetét. De – tette hozzá – nem lehet szó arról a 2013-ban, Marco Rubio floridai republikánus szenátor társszerzőségében előterjesztett törvényjavaslatról, miszerint az illegális bevándorlók állampolgárságot kapnának. Conway szerint a Trump álláspontjában sokak által észlelt „enyhülés” a probléma megközelítésében van, s nem az álláspont lényegében.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. augusztus 29. 08:27
Na és? Az a dolguk, hogy magyarázzanak. Hát magyaráznak. A többi úgyis November 8. után dől el.
Apáczai
2016. augusztus 29. 07:38
Idézet a Talmudból. "Elõbb azonban óriási harc fog kitörni, amelyben a népek kétharmada elvész, úgy hogy a zsidóknak hétévi munkába kerül majd a zsákmányul esett fegyvereket elégetni. (Majene Jes. 74d., 76a; Abarbanel: Masm. Jesu. 49a-e.) Izrael régi ellenségeinek foga akkor 22 rõfnyire fog kinõni a szájukból. (Othiot: Akiba és Sin.) A Messiás minden néptõl ajándékot fog elfogadni, csak a keresztényektõl nem. (Pesachim 118b.) A zsidók, miután minden nemzet kincse a kezükbe kerül. mérhetetlenül meggazdagodnak; a kincstáruk akkora lesz, hogy 300 szamár fog kelleni a kapuk és lakatok kulcsainak szállítására. (U. o. 119., Sanhedrin 110., Bechaj i. h. 16 r. 62 d.) Minden nép fölveszi a zsidó hitet, de a keresztények ennek a kegyelemnek nem lesznek részesei, hanem kiirtatnak az utolsóig, mert az ördögtõl származnak. (Jebamoth 24b., Aboda zara 36., Abarbanel: Masm. Jesu 65., Bechaj i. h. 85., Zeror ham. 25b.) A Messiás a keresztények legfõbb fejedelmét, aki nem más. mint Samaél vagy Assel, a bolond, - örökre megsemmisíti. Rómának különösen az lesz a sorsa, mint egykor Sodomának, Gomorrhának és Bábelnek. Minthogy t. i. Róma a maga gonosz hitével az égész világot sötét tévedésbe sodorta és minthogy e sötét tévely vakbuzgó papjainak, a püspököknek és tábornokoknak lakóhelyül szolgál: okvetlenül és végképp el fog pusztíttatni, hogy oda senki a lábát többé be ne tehesse. (Pawlikowsky: Der Talmud 111.) Jeruzsálemben az Úr három mérföld magas díszépületet fog emelni. A város minden kapuját 80 rõf hosszú és ugyanolyan széles drágakövek fogják díszíteni. Minden népet ki fog irtani a Messiás, aki nem tart vele. A gonoszakat az égbõl alászálló tûz emészti meg s oroszlánok és más vadállatok tépik szét. Mindazok a népek, amelyek a zsidókkal jót tettek, hacsak nem keresztények, a körülmetélés kegyelmében fognak részesülni. A legtekintélyesebb rabbik tanítják, hogy a Messiás már megszületett és pedig a jeruzsálemi templom lerombolása napján, de most még megvan láncolva. (Esra ad Isai. 52., 13a-d., Cant 7, 5. Jehuda: Nezach Jisraél 57c. és 38a.) A Messiás neve Menachem, az apjáé Hiskins. Az Aboda Hakkodes 55b. lapján az mondatik, hogy a Messiás a Paradicsom ötödik palotájában tartózkodik. amely 120,000 mérföld hosszú file:///D|/KÖNYVEK----ha%20nem%20hülyén%20akarsz%2...ud%20(Luzsénszky%20Alfonz%20fordítása)/talmud2.htm (38 of 41)2004.05.30. 20:09:33 Luzsénszky Alfonz Talmudfordítása, tizenhetedik kiadás 1922-bõl 2. rész és széles, csupa aranyból, ezüstbõl, üvegbõl, kristályból épült. Bíbor-, selyem-, bársonyágyak vannak benne, amiket Éva meg az angyalok szõttek. Szeretik Jeruzsálem leányai s a próféták gyakran meglátogatják. Amikor Jehosua rabbitól meghallotta, hogy a zsidók õt mindennap várják, fölkiáltott és sírt. Hogy mért nem jöhet még a Messiás, azt Dávid, Kimchi, Bechaj, Izsák (Ábrahám fia) stb. rabbik és a Talmud is, a zsidók penitenciátlanságával magyarázzák." Forrás: Luzsénszky Alfonz Talmudfordítása, tizenhetedik kiadás 1922-bõl 2. rész
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!