Menyhárt József lett az MKP új elnöke

2016. június 11. 16:57

Egyedüli jelöltként dunaszerdahelyi járási elnökét, Menyhárt Józsefet választotta elnökének a Magyar Közösség Pártja. A szlovákiai magyar párt tisztújító kongresszusán 180 igen szavazattal 16 ellenében, 2 érvénytelen szavazat mellett választották meg Menyhártot, miután a másik jelölt visszalépett.

2016. június 11. 16:57

Menyhárt Józsefet, a párt dunaszerdahelyi járási elnökét – akire egyedüli jelöltként szavazhatott a csaknem kétszáz kongresszusi küldött – 180 igen szavazattal 16 ellenében, 2 érvénytelen szavazat mellett választották meg. Menyhárt József a megválasztása után megköszönte a küldöttek által kinyilvánított bizalmat és Berényi József volt elnök korábbi munkáját. A rá váró feladatok kapcsán Vörösmartyt idézte: „Mi dolgunk a világon? küzdeni. Erőnk szerint a legnemesbekért.

Az új pártelnök a szavazások szünetében tartott rövid sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az MKP egy friss csapatot állított össze, ám továbbra is etnikai alapú párt marad, miközben nyitni fognak a többi kisebbség irányába is. Kifejtette: megőrzik a pártpolitika folytonosságát, ugyanakkor nyitottabb kommunikációra készülnek és tágabb nyitást, magyar-magyar párbeszédet terveznek, utóbbit nem csupán pártok közötti szinten. „Az, hogy nem vagyunk a parlamentben, nem jelenti azt, hogy nem akarunk támogatókat szerezni a parlamentben” – tette hozzá.

Pártelnöknek eredetileg négy személyt jelöltek a párt járási szervezetei, Berényi József volt pártelnököt, Bárdos Gyula korábbi OT- elnököt, Őry Pétert és Menyhárt Józsefet. Berényi József és Bárdos Gyula – nem fogadták el a jelölést, Őry Péter pedig a kongresszuson lépett vissza. Visszalépését Őry Péter, a személyes vetélkedés elkerülésének fontosságával indokolta. „Azt gondolom, hogy a mai nap tőlem is megkövetel egy dolgot, mégpedig azt, hogy egyetlen apró porszeme se maradjon az MKP életében az egymással való vetélkedés rossz hatásának” – fogalmazott.

Az MKP kongresszusa később a két OT elnökjelölt – Őry Péter és Forró Krisztián galántai járási elnök közül – Őryt választotta a párt második legfontosabb posztjára, 135 támogató szavazattal. Őry Péter az esetleges változásokat és a párt további terveit illetően leszögezte: a párt irányultsága egyértelmű és az is marad, a program nem változott. Kifejtette: az MKP – parlamenten kívüli helyzetéből adódóan – továbbra is ellenzéki pártként fogja pozicionálni magát és megkezdi a felkészülést a közelgő megyei illetve helyhatósági választásokra. „A mai nap nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete” – hangsúlyozta.

Az MKP tisztújító kongresszusa új szakmai alelnököket is választott, valamint jóváhagyta a tervezett alapszabály módosítást is, ez a változtatás – amely lehetővé teszi, hogy az alapszabály a jövőben könnyebben módosítható legyen – várakozásaik szerint dinamikusabbá teszi majd a pártot.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. június 12. 07:08
Sok sikert kívánok neki és a felvidéki magyaroknak!
Strassnoff Ignác
2016. június 11. 22:27
Nem ismerem, jó is lehet, szar is. Drukkolok, hogy jó legyen. Széljegyzetként csak annyit tennék hozzá, hogy én nem vagyok nagy híve ennek a válasszunk egy jelöltből módszernek. Ez olyan fideszes.. Arra még a komcsik is súlyt helyeztek, hogy legyen ellenjelölt, hogy meglegyen a demokrácia látszata. Értem én, hogy olyan jó demonstrálni az egységet, de nekem ez kicsit cikis. Elmegy a káder a tisztújításra. Elé teszik a szavazólapot, hogy lehet ezekből választani. Pontosabban ebből az egyből. Ha mindenki nemmel szavaz, csak a jelölt szavaz önmagára, akkor is nyert. Ő kapta a legtöbb szavazatot. A Fideszben ugye minimum 10-15 éve így válasszák az összes vezetőt. Teljesen pártsemlegesen kérdeznék mindenkit, hogy előttetek a választás perce? Gondolom egy pártszékház nincs annyira technikázva, mint a parlament, úgyhogy nem géppel szavaznak. Marad a kézfeltartás, vagy a papír. Első eset.: -Aki I. Bolseviktort szeretné uralkodónak, az tegye fel a kezét! Kubatov elvtársa, te írd össze, hogy ki nem emeli elég magasra a mancsát! (Az fel se merülhet, hogy valaki nem emeli fel.) Második eset.: -Viktor, begyűjtöttük a szavazócédulákat. Megszámoljuk a szavazatokat? -Hülye vagy? Mi a faszomnak? Gondolod, hogy a másik jelölt többet kapott? Szóval jobban szeretem, ha van ellenjelölt. Az még nem garancia a demokráciára, de legalább a látszata megvan, hogy érdekel valakit a választó véleménye.
Bigbeeeee
2016. június 11. 21:59
Sok szerencsét kívánok, hogy az új vezetés megmutathassa, nem csak jöttment hibridek lakják a Felvidéket.
1120
2016. június 11. 21:42
Hajrá magyarok! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!