Merkel: Viták helyett tovább kell dolgozni a menekültválság rendezésén

2016. március 14. 16:59

Nehéz nap volt a vasárnapi a CDU számára, összegezte Angela Merkel sajtótájékoztatóján a tartományi választások eredményét. A német kancellár elhatárolódott az AfD-től, azt mondta, vitában kell őket legyőzni, de reális veszélyt nem jelent a kereszténydemokraták számára.

2016. március 14. 16:59

Nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében, mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

Aggodalom és bizonytalanság tematizált

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni. Németország ugyan profitál a balkáni migrációs útvonal lezárásból, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához, mondta. Azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát, hangsúlyozta.

A menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy még nincs kielégítő megoldás Merkel szerint. Meghatározó volt az aggodalom is egy másik vallástól, az iszlámtól, és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik, fejtette ki.

Nem kell tartania az AfD-től a CDU-nak

Az AfD sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak a menekültválság miatt kialakult aggodalmat a pártrendszer beágyazott, hagyományos erőivel szembeni tiltakozásként kifejezésre juttató szavazókra tud támaszkodni, a legnagyobb felhajtóerőre pedig a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását. Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata nem elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása, ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is, mondta.

A Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi CDU-listavezetők által a kampányban szorgalmazott nemzeti szintű intézkedésekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az utóbbi hónapokban bevezetett menekültügyi reformokra utalva kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket.

Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség, fejtette ki.

A sajtótájékoztatóról videó is készült, nézze meg ezt is:

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2016. március 15. 13:12
Nincs szükség vitákra, a menekültválság megoldásának első, mindenek előtti feltétele, hogy Merkel elbattyog a kurva anyjába.
Mr.Falafel
2016. március 15. 11:25
Merkel Plantagenet-kórban szenved.
csuka
2016. március 15. 11:19
Betolakodók zaklattak fiatal nőket egy vonaton a Déli pályaudvaron - szóban és tettleg is megalázták őket Forrás: https://kuruc.info/
jairus
2016. március 15. 11:19
a Szelfi Mutti valóban a CDU és Németország Dávid Ibolyája. A saját vasaltszőke nem-sikszénket sem a fiatalkori fotói árulták el, hanem, hogy az ominózus zivatarban, akkor aug. 20-án Ibikénk már a vörösök hajóján koktélozott. Érdekes idők jöttek. (5 halott, az anyagi kár elhanyagolható de az időben jelző meteorológust internálták mert... a sógora volt egy malomtulajdonos kulák szeretője). Azért a németek mostanság szeretnek veszélyesen élni egy ilyen sorozatban rossz döntéseket hozó (Fukusima, Görögök, migránsok) satrafával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!