Festménykölcsönzés: Balog még 2014-ben megrótta Baánt

2016. február 12. 14:35

Balog Zoltán nem adott engedélyt a magáncélra kölcsönadott festmények kiadására a Szépművészeti Múzeumnak 2013-ban, pedig erre a törvények szerint szükség lett volna – írja az Index. A miniszter ezért még 2014 decemberében írásbeli figyelmeztetésben részesítette a múzeumvezetőt. A Szépművészeti szerint a kölcsönzés során adminisztratív hiányosságok történtek.

2016. február 12. 14:35

Nem volt szabályszerű a festménykölcsönzés: Balog Zoltán miniszter még 2014-ben írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót az ügy miatt – írja az Index. A nem sokkal a kérdéses kölcsönzés előtt módosított törvények alapján ugyanis a minsizter hozzájárulására is szükség lett volna az ügylethez, ezt azonban nem kérte a múzeumvezető, saját hatáskörben döntött. A szépművészeti közleménye szerint „a múzeum belső eljárásrendjében a kölcsönzés kapcsán adminisztratív hiányosságok derültek ki, a minisztériumi vizsgálat követően ezek kiküszöbölésre kerültek, azóta hasonló probléma nem fordult elő”. 

Budapest belvárosában, a Szerb utca 9. alatti egyik lakásba kölcsönözött ki tíz, összesen közel 300 millió forint értékű festményt a Szépművészeti Múzeum – írtuk korábban, miután az Átlátszó évek után kiperelte az információt a múzeumtól. A lakás önkormányzati tulajdonban van, de hivatalosan Habony Árpád volt anyósa bérli, ugyanakkor a kapucsengőn Halkó Gabriella neve áll. Ő a TV2 új gazdasági igazgatója, illetve a festményeket bérlő cég, a Brand Lab Tanácsadó Kft. egyik tulajdonosa.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. február 13. 01:44
"Hát én vagyok a 70-es évek ifja, ki nem leszek úgysem más csak víg, elégedett! Festett." https://www.youtube.com/watch?v=_atcpWCWEQ4
brekker
2016. február 13. 00:33
"A lakás önkormányzati tulajdonban van, de hivatalosan Habony Árpád volt anyósa bérli, ugyanakkor a kapucsengőn Halkó Gabriella neve áll." Cseppben a tenger, de félve írom le, mert akkor a félár féláráért eladják a bentlakónak.
Harangláb
2016. február 12. 21:53
Ez teljesen abszurdnak tűnik, hogy magánszemélyek otthon tartsanak közkincset. Mi lesz, ha nem megfelelő körülmények között tárolják és sérül? Hogyan alakul a felelősség, ha megsérül, ellopják, stb? Milyen alapon dől el, hogy ki kaphat? csak úgy bemegyek és vihetem?
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. február 12. 21:11
Na, tetves libsik. Méghogy nincs demoklácía?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!