Bloomberg: A közmunka miatt nem túl nyomorúságos Magyarország

2016. február 10. 14:32

Nemrég publikálta a Bloomberg az idei nyomorúság-indexét, amely a várható infláció mértékén és a munkanélküliségen alapul. A 63 országot felsoroló listán Magyarország a 35. helyet foglalja el, azonban közmunka nélkül a sokkal előnytelenebb, 20. helyre kerülnénk – írja a Világgazdaság. Románia és Csehország előttünk van.

2016. február 10. 14:32

Kiadta idei nyomorúság-indexét a Bloomberg. A Világgazdaság honlapján olvasható elemzésben kiemelik, hogy Magyarország négy helyet rontott a nyomorúsági listán tavalyhoz képest és ez elsősorban a – két évig stagnáló - infláció emelkedésének köszönhető.

Hazánk a Fülöp-szigetek és Srí Lanka között helyezkedik el a rangsorban, azonban helyzetünk lényegesen rosszabb, mint régiós versenytársaink többségének, különösen Románia és Csehország mutatói mondhatóak jobbnak.

A munkanélküliség szintje ugyan igen alacsony nálunk – 6 százalék –, ám közfoglalkoztatás nélkül ez a mutató meghaladná a 10 százalékot is. Az elemzés azonban megjegyzi, hogy az elsődleges munkaerőpiac is élénkül, azaz nem csupán a közfoglalkoztatás miatt csökkent a munkanélküliség tavalyhoz képest.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. február 10. 16:59
A közmunka: A közmunka nem egy nyugdíjas állás. Gyakorlatilag létbizonytalanságban tartanak kb. 200 000 embert, bármikor bármelyiknek „megköszönhetik értékes munkáját”. Ráadásul ezek az emberek, még félig-meddig hálásak is ezért a kormánynak, illetve helyi potentátjaiknak, mert ha még közmunkára sem lenne esély, akkor segélyek híján még sanyarúbb lenne a helyzetük. Miközben a közmunka sokszor annyit ér, mintha a kiásott gödröt betemetik. Minderre a GDP közel 1 százalékának megfelelő összeget költjük. Pontosabban arra, hogy a foglalkoztatási adatokat javítsák néhány százalékponttal. A közmunka lényege: mások nyomorúságából politikai előnyt kovácsolni pazarló módon.
balbako_
2016. február 10. 16:18
A közmunkások esetében figyelembe veszik, hogy szakképzetlen, nemritkán analfabéta emberekről van szó?
pemete jakab
2016. február 10. 16:09
Gazdag ország-e Magyarország? 2010 óta 10 millió nem jut egy szükséges egészségügyi, oktatási vagy szociális programra, de 10 milliárd bármikor egy új stadionra.
Orvosok és mérnökök
2016. február 10. 16:07
Ha megnezitek a listat akkor latjatok,hogy Ausztralia, Kanada es Svedorszag van elottunk es kb fel Europa "nyumorusagosabb" mint mi. Sot az "Euro Area" is SOKKAL szarabb helyen van, mint mi. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-04/these-are-the-world-s-most-miserable-economies?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201602
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!