Orbán: Európa feladta saját határainak saját erőből való védelmét

2015. november 12. 21:10

Orbán Viktor a vallettai európai uniós csúcs után kijelentette: Európa „biztonságot koldul” Törökországtól és feladta azt a tervét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni. A miniszterelnök szerint Európa veszélyes vizekre is sodródik azzal, hogy a csúcs egyetlen „közfelkiáltásos határozata” a törökökkel való tárgyalás megkezdése, miközben a migrációs válság egyre aggasztóbb.

2015. november 12. 21:10

A miniszterelnök a vallettai európai uniós csúcsot értékelve az M1 aktuális csatornának csütörtökön azt mondta: az egykor büszke Európa „biztonságot koldul”, ahelyett, hogy saját erőből védené meg határait. Orbán Viktor beszélt arról is: Magyarországnak el kell utasítania, hogy Törökországból egymillió migránst hozzanak be Európába.

A kormányfő azt mondta, a helyzet egyre inkább aggasztónak tűnik: miközben migránsok öt–, hat–, vagy akár tízezrei érkeznek naponta az Európai Unió területére mindenfajta ellenőrzés nélkül, folytatódik a „sehova sem vezető tanácskozások sorozata”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa nemcsak nem került közelebb a megoldáshoz, hanem „veszélyes vizekre is sodródunk, mert a csúcstalálkozó egyetlen „közfelkiáltásos határozata” – mivel formális döntést nem hoztak – az volt, hogy Törökországgal mint stratégiai partnerrel mindenképpen tárgyalni fognak. Mint mondta, ezt elvileg helyesnek, de ebben a formában stratégiailag elhibázottnak tartja, mert szerinte nem szabad Európának abba a helyzetbe kerülnie - és ha már belekerült, nem szabad bevallania –, hogy saját erőből nem tud megoldani egy kérdést, és egy harmadik féltől reméli biztonságának garantálását.

„Úgy tűnik, hogy Európa föladta azt a tervét, álmát, kötelességét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni, és helyette a törökökkel folytatott diplomáciai tárgyalásoktól reméli a (...) védelmet” – mondta. A miniszterelnök szerint az egykor büszke Európa koldusszerepre kényszerül: ahelyett, hogy saját erejét fejlesztené, biztonságot koldul valaki mástól.

Orbán Viktor közölte: azt javasolta, ne ezt tegyék, a magyar álláspont az volt, hogy csak akkor üljenek le a törökökkel tárgyalni, ha képesek voltak saját erőből egy „tartható védelmi vonalat kiépíteni”. 

Ha ez nem Görögország déli határa lenne – fűzte hozzá –, akkor északabbra kell kiépíteni egy ilyen vonalat, hogy világos legyen, „szívesen működünk együtt a törökökkel, mert úgy többre jutnánk mindketten”, de nem létszükséglet a megállapodás, mert saját erőből is meg tudják védeni országaikat. Hangsúlyozta: ezt elmulasztotta Európa, nem fogadta el a magyar javaslatot.

A kormányfő arról is beszélt: bár „erről soha senki nem döntött, senki nem hagyta jóvá”, mégis kezd körvonalazódni annak terve, hogy Törökországból Európába egymillió migránst szállítsanak át, és osszanak szét. Magyarországnak ezt el kell utasítania – mondta. Hozzátette: lehetetlen, hogy behozzanak egymillió embert Törökországból Európába, és akik behozták, szétosszák őket azok között, akik nem szavazták meg ezt a döntést.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Birkaisztán
2015. november 13. 10:42
Zsidesz: helyben lakó gazdák licitálhatnak Egyes vélemények szerint ;-) az említett de meg nem nevezett személy Mr. Joav Blum israeli - MAGYAR állampolgár, és az ominózus "valótlan állítás" pedig az "életvitel szerűen" sukorói lakos státus minimum kérdéses volta. Olvasóim tájékoztatása céljából megmutatom a fent "feltélezett" ÚR feltételezett lakhelyét, nevezetesen a Sukoró, Kis utca 5. számú rezidenciát. Mindenki döncse el maga, hogy ez itt egy állandó lakhely-é, avagy sem! A képek a kommenteknél találhatóak, középtájon A kutyámnak különb ólja van http://chili.blog.hu/
Birkaisztán
2015. november 13. 10:16
Sallai R. Benedek egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tett annak feltárására, "kik, hogyan lopták szét az állami gazdaságokat". Mint mondta, a Jobbikkal közösen az a céljuk, hogy a nyilvánosság elé tárják az elmúlt 25 év visszaéléseit. video http://alfahir.hu/a_kormany_70_ezer_hektar_allami_foldet_jatszhat_a_kulfoldieknek
Birkaisztán
2015. november 13. 10:15
Sallai R. Benedek az LMP országgyűlési képviselője elmondta: pártja, akár csak a Jobbik partner abban, hogy lebontásra kerüljenek a nagygazdaságok, és átadják helyüket a kis- és közepes családi gazdaságoknak. Az LMP csak abban az estben tud partner lenni, ha elfogadják a Jobbik által korábban kezdeményezett, ezt a célt szolgáló úgynevezett, üzemszabályozási törvényt. Az LMP politikusa emlékeztetett: korábban jelentős foglalkoztatónak számító állami gazdaságok privatizációja után nevetségesen alacsony haszonbérleti díjakat állapítottak meg, ahhoz azonban nem kívánnak asszisztálni, hogy "Simicskát kiszedjék, és betegyék helyette Mészáros Lőrincet" - jelentette ki. Ezzel álláspontja szerint sok milliárdos kár érte az államot.
kuwiq
2015. november 13. 10:14
Azért azt könnyű belátni, hogy a görögök nyitva tartják a határaikat, amíg el nem engedik az adósságukat. A németek szokásos sunyi módon próbálnak olcsóbb megoldást találni, miután a magánhitelt államivá sikerült transzformálni. De nem igazán fog menni, a törökök is tudják, mekkora zsarolópotenciáljuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!