Mégis pokolgép okozhatta az egyiptomi repülőgép-katasztrófát

2015. november 06. 17:32

Brit sajtóértesülések szerint a brit hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy pokolgépes merénylet okozta a Sínai-félszigeten múlt szombaton lezuhant utasszállító tragédiáját. Vlagyimir Putyin pénteken elrendelte, hogy egyetlen orosz gép sem repülhet Egyiptomba.

2015. november 06. 17:32

Bár az Iszlám Állam magára vállalta a Sínai-félszigeten múlt szombaton lezuhant utasszállító gép tragédiáját, a szakemberek sokáig ezt a lehetőséget kizártnak tartották és műszaki hibára gyanakodtak.

Most úgy tűnik, mégis merénylet lehetett a háttérben. A brit sajtó péntek délelőtt arról írt: a brit hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy pokolgépes merénylet okozta a katasztrófát. A The Times forrásai szerint a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok e héten közös műholdas lehallgatási művelettel figyelték a Szíriában és az egyiptomi Sínai-félszigeten tevékenykedő szélsőséges iszlamista csoportok elektronikus kommunikációját. Ennek tartalma a brit lap pénteki beszámolója szerint meggyőzte a szolgálatokat arról, hogy az orosz repülőgép fedélzetére vagy egy utas, vagy a sarm-es-sejki repülőtér egy alkalmazottja pokolgépet vitt fel.

Az Egyesült Királyságba pénteken a tervezett 28-ból csak 9 gép tudott elrepülni Sharm-es-sejkből. Az angol légitársaságok csak a kézipoggyászokat engedik fel a hazatérő járatokra, és elővigyázatosságból ugyanígy jár el a KLM légitársaság is. A reptér viszont nem tud 120 tonnánál több hátrahagyott csomagot elraktározni, ezért alakultak ki fennakadások. Várhatóan még pénteken egy teherszállító repülőn fogják a hátramaradt csomagokat az Egyesült Királyságba szállítani.

Közben péntek délután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy egyetlen orosz gép sem repülhet Egyiptomba. Arra is utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki tervet arra, miként szállítják haza az Egyiptomban rekedt oroszokat.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2015. november 07. 08:55
Sokat járok Egyiptomnak ebbe a részébe. Rajtunk, búvárokon kívül kizárólag oroszok vannak. Jó sokan. Az egyiptomiak már rendesen oroszul beszélnek. Ez a robbanás most nem jött jól a turizmusnak. S hogy ki követte el a merényletet? Csak az biztos, hogy nem az ISIS. Ők rakétával lőttek a meséjükben. Szóval, semmi közük az egészhez. Szerintem elég szigorú biztonsági intézkedések vannak a repülőtéren. Komoly szervezőmunka kellett egy ilyen akció kidolgozásához.
Viz Elek
2015. november 07. 08:34
Szerintem nem az ISIS hanem az USA és a nyugat "demokratái" által támogatott mérsékelt ellenzék aktivistái akarták bevinni egy gyomrost Punyinnak. Hát persze hogy tudhatott róla a CIA és a brit titkosszolgálat. /Ha nem éppen egy "hamis zászló" alatti akcióról volt szó. Mert amilyen elképesztően erkölcstelenek ez sem elképzelhetetlen. Egyébként sem különül el az ISIS és a mérsékelt ellenzék./
Cassi
2015. november 06. 20:07
Elég nagy pofonba szaladt bele Putyin, talán nem kellett volna ekkora rössel nekikezdeni a bombázásnak. Szinte hihetetlen, hogy senki nem gondolt előre egy ilyen támadásra, és nem szigorították meg az ellenőrzést. Ráadásul el kell ismerni, hogy elég körültekintően választották ki a gépet, mert így lényegében csak oroszok lettek áldozatok, és így egyszerre csak egy ellenséget támadnak, ami taktikai célból a legjobb az ISIS-nek. Nem szabad őket lebecsülni.
cutcopy
2015. november 06. 19:54
"Brit sajtóértesülések szerint a brit hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy pokolgépes merénylet" Ez az "adatok" pedig az volt Putyin leállította az egyiptomi repülőutakat.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!