További 120 bíró áll szerdán munkába a szerb határon

2015. szeptember 15. 06:14

Megerősítik a határsértési ügyeket tárgyaló szegedi bíróságokat, 120 bíró érkezik fél évre, hogy bírják a dömpinget.

2015. szeptember 15. 06:14

Négyszáz fővel, köztük 120 bíróval erősítik meg a szegedi bíróságokat, hogy ne okozzon gondot a várhatóan jelentősen megemelkedő ügyszám, miután éjféltől már bűncselekmény a tiltott határátlépés – számolt be a Tények. A bírák önként jelentkezhettek az országból, fél évet kellett vállalniuk Szegeden.

Felfüggesztett és kiutasítás

A tervek szerint gyorsított eljárásban, napokon belül bíróság elé viszik az elfogott menekülteket, a tárgyalás zárt láncú videóhálózaton keresztül zajlik majd. A határzár megsértői felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra számíthatnak – ha újra próbálkoznak, alighanem letöltendő vár rájuk. A menedékkérők a határ megfelelő pontjain jelentkezhetnek majd, ám ha Szerbiában nem kértek korábban menedéket, kérelmüket jó eséllyel elutasítják majd, mivel Magyarország biztonságos harmadik országnak minősítette az uniós tagjelölt országot.

A Mandiner.jog összefoglalta, hogyan változnak a határsértéssel foglalkozó büntető jogszabályok életbe szeptember 15-től, illetve arról is beszámolt, hogy Németországban is börtön járhat az illegális határátlépésért.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. szeptember 05. 16:47
Talán kellene gondolkozni a RENDŐRBÍRÓ intézmény gyorsított fölállításáról is. Azonnali döntési jogkörrel, minősített esetben fellebbezési lehetőség nélkül. Például tettenérés drótvágás közben.
lynx
2016. szeptember 05. 16:46
Remélem mind aktív, 65 és 70 év közötti tapasztalt, ereje teljében lévő EU kompatibilis bíró .
bookmark
2015. november 12. 15:43
Ez egy régi videó még Röszke előttről. Mit akar ezzel a Mandi?
zenebono
2015. október 30. 11:06
Milyen dömpinget?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik