Szlovákia: el kell távolítani a rovásírásos településtáblákat

2015. szeptember 06. 15:41

Augusztusban több nyugat-szlovákiai település kapott felszólítást a hatóságoktól, hogy távolítsa el a rovásírásos falutáblát, mivel az törvényellenes – írja az Új Szó. A felszólításnak nem mindenhol tettek eleget.

2015. szeptember 06. 15:41

Augusztusban Szlovákiában több galántai járásbeli önkormányzat is felszólítást kapott a Galántai Járási Hivataltól, hogy távolítsa el a községek határában elhelyezett rovásírásos helységnévtáblákat. Ezt megelőzően már a rendőrség is kérte a táblák leszerelését – írja az Új Szó.

A Galántai Járási Rendőrkapitányság a Galántai Járási Hivatal közútkezelő részlegével közösen június végén végzett ellenőrzéseket a járásban. A két állami szerv állítása szerint a rovásírásos információs táblák nincsenek összhangban a községek nevének megjelölését is szabályozó közúti közlekedésről szóló 9/2009-es törvénnyel.
 
Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, a rovásírásos információs táblák nem felelnek meg az építésügyi törvény követelményeinek, és a járási közlekedésrendészet nem adott ki engedélyt az elhelyezésükre. Arra a kérdésre, hogy más információs táblákat is ellenőriztek-e, nem kapott választ a lap. 
 
A Dunaszerdahelyi járásban is számtalan helyen megtalálhatók a rovásírásos táblák, ott nem kaptak felszólítást az önkormányzatok az eltávolításukra. A rendőrségi szóvivő ezzel szemben azt mondta, a Dunaszerdelyi járás községeit nagyjából egy évvel ezelőtt figyelmeztették az illegálisan kihelyezett táblák eltávolítására.
 
Vágán úgy oldották meg a kérdést, hogy levették a táblát az eredeti helyéről, és máshol helyezik ki. Vízkeleti polgármestere, Nagy Pál az Új Szónak elmondta, ők egyelőre nem távolították el a táblát. Mint mondta igaz, hogy ezt az írást nagyon kevesen ismerik, de szerinte felháborító, hogy pont ez a tábla zavar valakit. Hasonló rovásírásos üdvözlőtábla van Nádszegen is, ezt szintén kifogásolta a járási hivatal. Ez a tábla egyelőre a helyén maradt.
 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2015. szeptember 07. 15:48
a rovásírásos tábla azt jelenti, hogy az adott helyiségben infantilis városvezetés van
eben_guba
2015. szeptember 07. 09:21
A szlovákok újabb agyament ,,törvénye,,. Ez olyan, mint az ottani magyar helységnévtáblák lefestegetése, kidöntögetése. Az a ,,buli,, már elült, most jöhet a rovásírásos táblák piszkálása. Szánalmas.
komondor
2015. szeptember 07. 07:35
A 4000 éves Szlovákia megmondja a frankót.
Tintamin
2015. szeptember 06. 22:56
Teljesen jogos! Nalunk is mi a faszt keresnek a melymagyar telepuleshatarokon? Rovasolvasas meg nincs, ugye, csak bepalizott, trianonhivo, keaergo szerencsetlen polgarmester es fidesz-jobbikos agyhalott kovetoi. Ahogy a trianonemlekmuvekre is milliardok mentek el, ahelyett, hogy munkahekyteremtesre koltenenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!