A külügy szerint nem lesz kerítés Szlovénia felé, anyagot mégis szállítottak oda

2015. szeptember 24. 22:04

Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon – jelentette be a Külügyminisztérium. Ha szükség van ideiglenes határvédelemre, annak felállítása csak a szlovénokkal egyeztetve fog megtörténni. Közben mégis kerítésépítéshez szükséges anyagokat szállítottak a szlovén határra, ami a szlovéneket meglepte.

2015. szeptember 24. 22:04

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön.

Mint írták, Szijjártó Péter arról beszélt szlovén kollégájával, hogy a két ország belügyminiszterei előzetesen konzultáltak a szükséges lépésekről abban az esetben, ha a bevándorlókat Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább. Ennek jegyében zajlanak előkészítő földmunkálatok a magyar-szlovén határon. 

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország nem fog állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát építeni a magyar-szlovén határon. Ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes, fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg – áll a tárca közleményében.

Mégis szállítottunk anyagot a szlovén határszakaszra

Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar-szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát – jelentette ki Boštjan Šeficc, a belügyminisztérium államtitkára csütörtökön. „Az éjszaka folyamán vettük észre az aktivitást a magyar határon, amikor elkezdték odaszállítani a drótokat és az anyagokat” – mondta. Magyarország a kerítés építésről csak később értesítette Ljubljanát – tette hozzá.

Vesna Györkös Žnidar belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy több együttműködést várt volna egy szomszédos országtól. Közösen kellett volna megállapodni a menekültválság kezelését illetően – szögezte le. A belügyminiszter kapcsolatba fog lépni magyar kollégájával annak érdekében, hogy megbeszéljenek egy találkozót.

Karl Erjavec külügyminisztert meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal – mondta.

Szlovénia egy héttel ezelőtt ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán, mivel attól félt, hogy a migránsok Magyarországról Szlovénián keresztül próbálnak majd meg Ausztriába jutni, ami ez idáig nem történt meg.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 25. 09:55
Tökmindegy mit hord össze a kormány, senki nem hisz már Orbánéknak.
Learten
2015. szeptember 25. 04:12
Pedig nagyon meg kellene építeni a kerítést ezen a szakaszon is. Ha a horvátok felé lezárjuk a határokat, az ott felgyűlő migránsok egyszer csak a szlovének felé fognak áttörni, akkor már nem lesz idő. Azért ha mondjuk úgy 40-50 ezer migráns összetortlódik és megindul, azt már szinte senki nem állítja meg fegyverhasználat nélkül. Sajnos nagyon rohamos léptekkel haladunk efelé. :(
NeMá
2015. szeptember 25. 00:35
Biztos ami biztos alapon! Hátha Merkel vagy az taxisofőr telefonálna: "Schnell migrano auf grüne Grenze!"
Laibach
2015. szeptember 24. 23:45
http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2572/167/original.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!