Index: Már Gyékényesnél is jönnek a menekültek Horvátországból

2015. szeptember 18. 18:36

Az Index információ szerint akár már ezer főt is elérheti azoknak a menekülteknek a száma, akik Horvátországból a gyékényesi vasúti hídon átsétálva jöttek át Magyarországra. A helyiek szerint a migránsokat buszokkal szállították a hídhoz. A menekültek egy része gyalog indult el Nagykanizsa felé, rendőrök kísérik őket. Magyarbólyba 830 menekült érkezett vonattal, őket Pécsre viszik.

2015. szeptember 18. 18:36

Az Index.hu értesülése szerint már nem csak Beremendnél, hanem Gyékényesnél is nagy számban jönnek át menekültek Magyarország területére. A lap úgy tudja: ezren is lehetnek azok a menekültek, akik az autóúton Nagykanizsa irányába indultak el.

Bár hivatalosan még senki nem erősítette meg, hogy Gyékényesnél is menekültek érkeznek Magyarországra, az Index-nek helyi források azt nyilatkozták, hogy a vasúti hídon sok százan, talán ezren is átjöttek délután öt óra körül. A menekülteket a határ horvát oldalán buszok tették le helyiek elmondása szerint, majd a migránsok akadály nélkül sétáltak át a sínek között. A menekültek a Gyékényes mellett fekvő Zákányfalu főutcáján sétáltak végig, majd Nagykanizsa felé indultak tovább. A helyiek elmondása szerint több magyar rendőrautó is kíséri őket.

830 menekült vonattal érkezett Magyarbólyba

A Bama.hu információ szerint 830 menekülttel gördült be egy hat vagonból álló vonat Magyarbólyba. A vonaton sok pakisztáni is volt, az újság riportere egyikükkel beszélt is. A menekült elmondta, hogy Barcelonába tart, „mert olyan helyre akar menni, ahová viszonylag kevesebben tartanak.” A tudósításból az is kiderült, hogy a pakisztániak a krikettért rajonganak, azt viszont nem tudják, hogy most hol is vannak pontosan. Mikor elmondták nekik, hogy Magyarországon, annak nagyon örültek, „de elmondták, hogy a horvátok is rendesen bántak velük.”

A horvátországi Pélmonostorból érkező vonaton a menekültek között sok a gyerek az MTI tudósítása szerint. A migránsokat a magyarbólyi vasútállomáson átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre, majd onnan máshova viszik őket. A vasútállomást mintegy ötven, kutyákkal érkező rendőr és gépfegyveres katona biztosította.

Frissítés: Megerősítették, hogy Gyékényesnél menekültek jöttek át

Egy nagyobb létszámú, illegális bevándorlókból álló csoporttal szemben intézkednek a rendőrök a gyékényesi határátkelőhely térségében – közölte a rendőrség honlapján a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este.

A közlés szerint az illegális bevándorlókat a rendőrök a kijelölt regisztrációs pontokra szállítják. Arról, hogy pontosan hol vannak ezek a regisztrációs pontok, a rendőrség nem adott tájékoztatást. Időközben a migránsok egy csoportja az úton gyalogolva kora este elérte a Zala megyei Surdot, ahol rendőrök biztosítják vonulásukat – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy hányan lehetnek a Somogy megyei Gyékényes felől Nagykanizsa irányába tartók, de többségében fiatal férfiak, akik egymástól nem túl nagy távolságra haladnak folyamatosan. Több rendőrautó és a rendőrség egyik szállító busza is a helyszínre érkezett.

Az MTI úgy értesült, hogy az illegális bevándorlók valószínűleg a gyékényesi vasúti hídon keresztül jöttek át Horvátországból Magyarországra. Számukat 500-600-ra becsülték.

Frissítés: Csak Nagykanizsa felé ezren gyalogolnak

Módosította a korábbi becslését az MTI tudósítója, már szerinte is akár az ezret is elérheti azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek.

A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár.

Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cereal killer
2015. szeptember 18. 21:08
"Mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben a magyar hatóságok jártak el, a mozdonyvezetőt letartóztatták. Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést követett el. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják. Bakondi György példátlannak nevezte, hogy előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, őket a magyar rendőrök fegyverezték le.
Berecskereki
2015. szeptember 18. 21:04
A hírek szerint a horvát vonat átlépte a határt 40 fegyveres rendőrrel. A vonatot elkobozták, a rendőröket lefegyverezték.
korona
2015. szeptember 18. 21:01
Magyarország NEM ENGEDHETI MEG, hogy sem nagy-, sem kishatalmak parancsolgassanak neki. Márcsak a NEMZET tekintélye érdekében is. SENKINEK és SENKIKNEK NINCS JOGUK, hogy a magyart utasítgassa! Itt NEKÜNK KELL parancsolnunk szűkebb és tágabb értelemben is. Ha másként nem, hát ravaszsággal, de emelt fővel. Éljen a Magyar Királyság! Éljen a magyar nemzet! Összetartásunkban az erőnk!
korona
2015. szeptember 18. 20:46
Ezek a történések azt bizonyítják, hogy ha Magyarország olyan nagyon megcsorbítva is EGY BIRODALOM! Igen. Ez még mindig a MAGYAR BIRODALOM. Ennek van normális államfelépítése, inkább természetben, mint újonnan írva. Csak a Magyar Birodalom volt képes a Pannon-mezőséget kormányozni, emberi életet és fejlődést biztosítani. Errefelé. Lám, a környező újországok mennyire éretlenek?! Legyen boldog minden magyar, velem együtt, hogy magyarnak született! Ez érték! És ez a kereszténység, ez a katolicizmus nem a római, hanem a magyar katolicizmus, magyar kereszténység, ahogy ezer éven át mindig is az volt. A magyart NEM LEHET elnyomni, kiirtani, megkerülni, mert a magyar a világban nemes ember, olyan ésszel és logikával, amely sok, gazdagabb népeknél is csak ritkaság. A Magyar Birodalom még mindig ÉL, - és biztos vagyok abban, hogy ÉLNI IS FOG az idők végezetéig vagyis ameddig Isten úgy akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!