Horvát rendőrök behatoltak az országba a menekültvonattal, lefegyverezték őket

2015. szeptember 18. 21:54

Példátlan határsértés volt az, hogy a horvátok értesítés nélkül negyven rendőr kíséretében küldtek vonattal ezer migránst Magyarországra – jelentette be Kovács Zoltán. A rendőrök ellen a hatóságok eljártak, lefegyverezték őket, a mozdony vezetőjét letartóztatták. Az M1 információ szerint a horvátok becsaphatták a menekülteket.

2015. szeptember 18. 21:54

Horvátország menekültügyi rendszere összeomlott, az embercsempészek gyakorlatilag egy nap alatt legyűrték Horvátországot – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Beremenden tartott tájékoztatóján – írja az Origo. Kovács Zoltán azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül érkezett közel ezer menekült vonattal Magyarbólyba. A migránsokat negyven horvát rendőr kísérte az utazás során, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti – tette hozzá a kormányszóvivő. A rendőrökkel szemben a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt letartóztatták.

Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést követett el. A kormányszóvivő információi szerint a vonat a piros jelzés ellenére érkezett Magyarországra.

Bakondi György azt mondta, éjfélre 41 km-en készül el a gyoda. Példátlannak nevezte, hogy előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, őket a magyar rendőrök lefegyverezték. 

Az Index.hu eközben az M1 fél nyolcas híradójában elhangzottak alapján azt írja, hogy a horvátok becsaphatták a menekülteket. A köztévé horvát-magyar határról bejelentkező tudósítója szerint a Zágráb felől érkező menekültek megrökönyödtek, amikor megtudták, hogy nem a szlovén, hanem a magyar határnál vannak.

Frissítés:

Az Index.hu és a Bama.hu is arról ír, hogy a helyszíni tudósítók nem észleltek semmilyen konfliktust, mikor Magyarbólyba érkezett a vonat, Az Index.hu cikke szerint a rendőrök együtt koordinálták a vonat kiürítését, és bár a kormányszóvivő elmondása szerint a a vonat előzetes egyeztetés nélkül érkezett, a rendőrök már jóval a szerelvény érkezése előtt felkészültek a menekültek fogadására, és autóbuszok is voltak a migránsok elszállítására.

A Bama.hu tudósításában arról ír, hogy kilenc óra után megérkezett a pécsi vasútállomásra a Magyarbólyból induló vonat, azonban az mintegy öt perc várakozás után továbbindult. A vonatról senki nem szállt le, a tudósító szerint túlzsúfoltság sem volt tapasztalható, a menekültek az ablakokból integettek. Bár a peronon tucatnyi rendőr posztolt, nem kellett eljárniuk.

Az Origonak a horvát belügyminisztérium cáfolta, hogy rendőreikkel szemben eljárás indult volna Magyarországon. Később a horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic azt mondta: „valamilyen incidens volt, de elengedték őket. Ilyen az eljárás.” Korábban tagadták, hogy bármi is történt, azt állították, hogy a „rendőröket nem tartóztattak le”.

Kovács: Horvátországnak kilenc hónap alatt nem sikerült felkészülnie

Kovács Zoltán Beremenden tartott sajtótájékoztatóján a fentiek mellett az is elmondta: Magyarország kilenc hónapja foglalkozik a menekültproblémával, 200 ezer ember ügyében járt el, ezen idő alatt Horvátországnak nem sikerült felkészülnie. A kormányszóvivő hazugságnak nevezte, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és azt is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

A kormányszóvivő szerint elfogadhatatlan az, hogy európai uniós tagállam nem tartja be az európai eljárásokat, sőt, maga segédkezik az illegális migráció folytatásában – mondta. Kovács Zoltán szavai szerint annak, hogy a horvát állam és a rendőrök szervezetten hozzák Magyarország felé az illegális migránsokat, egyetlen kedvező hatása van: „Itt rendezett körülmények között fogadjuk őket és Horvátországgal ellentétben gondoskodunk az európai protokollok betartásáról”.

A migránsokat a határról a lehető leggyorsabban azokra a helyekre szállítjuk, ahol a regisztrációjukra, orvosi ellátásukra sor kerülhet, azaz a legközelebbi dunántúli, regisztrációs pontként működő befogadóállomásokra, Vámosszabadiba, Szentgotthárdra, Körmendre – közölte.

A kormányszóvivő hangoztatta, hogy Magyarország továbbra is megvédi a határait, gondoskodik a magyar-horvát szakaszon a biztonsági határzár lehető legrövidebb időn belüli megépítéséről.

Ötszáz katona dolgozik azon, hogy elkészüljön a gyoda horvát szakasza

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt még a sajtótájékoztatón, hogy a szerb határszakaszon pénteken 269 tiltott határátlépőt fogtak el, amely a szeptember 14-i több mint 9 ezer határsértőhöz mérve azt mutatja, a kerítés biztonságot nyújt a magyar állampolgároknak és az Európai Uniónak.

Horvátországgal kapcsolatban kitért arra, hogy a migrációs mozgást politikai jóváhagyással egy embercsempész szervezet irányítja.

Szólt arról, hogy a magyar horvát határszakaszra tervezett, 41 kilométer hosszú ideiglenes műszaki határzár első védvonalából este hat óráig 28 kilométer készült el, éjfélre az egész elkészül, ezen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, s Beremenden tranzitzónát alakítanak ki. Kiemelte, hogy a honvédség szombaton további 700 katonát csoportosít át a határszakaszra, a rendőrség 800 rendőrt küld a határ biztonságos őrizetére.

Beremenden eddig 25 busszal mintegy 2 ezer migráns lépte át a határt, s további 25 buszon 1000-1500 ember érkezése várható. A gyékényesi vasúti átkelőnél 1250 migráns érkezett Magyarországra, a Beremendihez hasonló eljárással szállítják őket tovább.

 

Bakondi György a magyarbólyi üggyel kapcsolatban elmondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

Bakondi György beszámolt arról, hogy eddig mintegy 4400 migráns lépte át a határt, s további 1000-1200 bevándorló átlépésével számolnak. 

Összesen 439 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. szeptember 19. 21:22
Nofene, az Index szerint a vonat megállt a határon, ott felszállt rá egy magyar rendőr és szép lassan begördültek az állomásra...Akkor most mi történt, mert én nem látom.
béla 60
2015. szeptember 19. 17:03
Régen használtak már páncélvonatot !
SwordFish
2015. szeptember 19. 11:01
A szlovénoknál is megvolt az afgán srácok bulija. >:-D http://inforadio.hu/hir/kulfold/a-szloven-rendorseg-konnygazzal-oszlatta-szet-az-orszagba-bejutni-akaro-migranstomeget-759007 Vízágyús party! >:-DD Muhahahaha! >:-DDDD
pollip
2015. szeptember 19. 10:56
A mandi rakhatott volna olyan képet is a cikkhez, amin látszik, hogy a vonatra Zágráb van írva. A migránsok nem is tudták, hova viszi őket a vonat, ők abban a hitben voltak, hogy a szlovén határ felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!