Éjjel mintegy ötszáz migránst láttak el, majd indítottak tovább Letenyéről

2015. szeptember 20. 09:27

Szombat éjjel mintegy ötszáz migráns érkezett a letenyei határátkelőre horvát buszokon, akiket karitatív szervezetek látták el élelemmel és palackos vagy tasakos vízzel. Hajnalra magyar buszokkal a murakeresztúri vasútállomásra szállítiották a szírekből, afgánokból, pakisztániakból, koszovóiakból, eritreaiakból és nigériaiakból álló tömeget.

2015. szeptember 20. 09:27

Szombat este tíz óra után újabb hét horvát autóbusz érkezett a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőhöz, a járműveken mintegy 500-an lehettek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A péntek éjszaka és szombat délelőtt érkezett buszokhoz hasonlóan a járműveket a határátkelő horvát oldalán állították sorba a szélső sávban, onnan egyesével engedik előre őket. A korábbiakkal azonos módon minden utast egyenként irányítanak át a rendőrök a magyar járművekre, közben pedig kikérdezik a származási országukat.

Az elsőként kiürített horvát buszon sok nő és kisgyerek, illetve fogyatékosok is voltak, többen csak a velük utazók segítségével tudtak az egyik buszról a másikra átszállni. A magyar-horvát határátkelőn tucatnyi vöröskeresztes is várta a migránsokat, vizet és élelmet osztottak számukra. A határforgalom továbbra is a megszokott rendben zajlik a ki- és belépő oldalon egyaránt.

Letenyén először szombatra virradóra érkeztek nagyobb létszámban migránsok. Reggelig 55 busszal mintegy háromezren érkeztek, majd szombat délelőtt újabb nyolc buszról még mintegy ötszáz migránst irányítottak tovább a magyar hatóságok a regisztrációs pontokra.

Hajnalban elhagyták Letenéyét a migránsok

Vasárnapra virradó éjjel elhagyta Letenyét mintegy 500 migráns, akiket szombaton késő este nyolc busszal szállítottak a horvát hatóságok az autópálya határátkelőjére. Az MTI helyszíni információi szerint hajnali egy órakor indultak el a murakeresztúri vasútállomásra a horvát járművekről magyar buszokra átszállított emberek. Az ezúttal többségében nőkből, gyerekekből és idősebbekből álló tömegben több, önállóan mozogni képtelen menekült is volt, és ahogy a rendőröknek adott válaszaikból kiderült: szírek, afgánok, pakisztániak és koszovóiak mellett jó néhány eritreai és nigériai is volt a buszokon.

Az átszállításukat követően karitatív szervezetek látták el élelemmel és palackos vagy tasakos vízzel az migránsokat, de a várakozás ideje alatt sokaknak nyújtottak orvosi segítséget is a magyar mentőszolgálat munkatársai. A migránsok a várakozást és az intézkedéseket is türelemmel viselték.

A Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőn a harmadik napja érkező menekülthullámot minden rendbontás nélkül, nyugalomban sikerült kezelnie a megerősített rendőri állománynak. Szombaton a támogatásukra honvédségi alakulatok is érkeztek, az MTI úgy tudja, egy zászlóaljnyi katonát irányítottak Letenye térségébe, hogy a rendőröket is pihentetni, váltani lehessen.

Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott az MTI-nek vasárnap elmondta: szombaton Budapestről Letenyére szállítottak ötezer csomag tasakos ivóvizet, illetve vasárnap még ötezret hoznak a határátkelőre. A zalai védelmi bizottság elnökeként a Fővárosi Vízművektől kérték kölcsön azt a mobil berendezést is, amivel a következő napokban most már Letenyén fogják csomagolni a migránsoknak szánt ivóvizet, szükség esetén Gyékényesre, a Horvátország felől a vasútállomásra érkező menekülteknek is innen szállítanak.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. szeptember 20. 09:36
Épüljön csak az a kerítés, minél gyorsabban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!