Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Déli határzár: tiltakozásul lemond magyar állampolgárságáról egy erdélyi lány

2015. augusztus 04. 12:20

Mivel álláspontja menekültügyben gyökeresen ellentétes a magyar kormányéval, lemond magyar állampolgárságáról a székelyudvarhelyi Nágó Zsuzsa, aki korábban több táborban is nyújtott segítséget menekülteknek. Nágó úgy látja, a magyar kormánynak inkább táborokat kellene építenie, amiben akár önellátó termelő életmódot is folytathatnának az ott lakók.

2015. augusztus 04. 12:20
„A menekültekkel kapcsolatban az én személyes meggyőződésem összeegyezhetetlen a magyar kormány álláspontjával. A pengés vaskerítés egyáltalán nem megoldás, csak egy gyáva, fasiszta lépés. A falon kívül a kormány más lehetséges megoldást még csak fel sem vetett. Egy kormány az állampolgárai nevében cselekszik. Én visszautasítom, hogy az én nevemben fal épüljön háborús menekültek ellen. Ez a lemondás az én tiltakozásom” - nyilatkozta az Átlátszó Erdély-portáljának a székelyudvarhelyi Nágó Zsuzsa, aki korábban törökországi menekülttáborokban önkénteskedett, később pedig Budapesten segítette a szerb-magyar határon keresztül érkezőket.
 
Nágó Zsuzsának augusztus 4.-én, helyi idő szerint 15 órára van időpontja Magyarország londoni konzulátusán, amikor le fog mondani az ezelőtt egy évvel könnyített honosítással megszerzett állampolgárságáról. Hozzátette: „a magyarságomat egy hivatalos dokumentum megléte vagy hiánya semmiben nem befolyásolja”. Szerinte a magyar kormány és ő annyira gyökeresen másképp gondolkoznak, hogy „nem morális, hogy kihasználjam az útlevél adta előnyöket”. Mint mondta: „a magyarságom változatlan, de ez által a kormány által vezetett államhoz nincs többé közöm”
 
Nágó szemében a déli határzár megépítése „bűncselekmény”, a kormányzati kommunikáció pedig „gyűlöletkampány”. A lány már több cikket írt a témában, így „a lemondás az állampolgárságról az utolsó lépésem. Azért döntöttem így, mert egyszerűen nincs más eszközöm arra, hogy kifejezzem, mennyire elítélem a falat és a kormány passzivitását.”
 
Nágó Zsuzsa három hónapot töltött egy táborban szíriai kurdokkal, szeptemberben pedig visszatér Törökországba. A lány úgy látja: a kormánynak be kellene fogadnia valamennyi menekültet, és menekülttáborokat kellene építenie, akár mezőgazdasági területre, hogy az ott élők saját ellátásukra zöldséget, gyümölcsöt tudjanak termelni, és állatokat tudjanak tartani, és akár mesterségekre is lehetne őket tanítani.  

Összesen 424 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2015. augusztus 05. 13:20
"lemond magyar állampolgárságáról a székelyudvarhelyi Nágó Zsuzsa..." Óh, te nagylelkű leányzó! Megmondanád, hány kapavágást tettél magyar földön, hogy csak úgy odadobálnád mások verítékével megmunkált földet "önellátásra", amikor még az itt születő, élő, dolgozó embernek sem jut? Osztogasd kislány, amiért te szenvedtél meg, ne a másét! Erdély is meg van verve a saját baromjaival. M.o. így megszabadult egy hülyétől. Remélem ezután nem utazhat ingyen M.o.-ra! Mert ugye kislány az utazásaidat is az itt adózó emberek fizették, mint a törvénytelenül ideérkezőkét. Hány forintod van benne? Saját pénzből segíted, vagy a civileknek juttatott állami pénzekből? Jobb is ha az ilyen szerencsétlenek eltűnnek innen. Szegény Erdély!
pubi
2015. augusztus 05. 13:14
Erről a nőről van szó: "A Babes-Bolyain végeztem újságíróit, aztán a kalandvágy kivitt Angliába, mint au-pairt, 50 fonttal. Utána mindenféle munkákat végeztem és utazgattam, s közben rájöttem, melyek számomra az értékek, mitől élek igazán. Úgyhogy most már vagy 2 éve keresgéltem menekülttáboros lehetőségeket, közben cigányokat tanítottam írni-olvasni-számolni, a londoni Afgán Szövetségnél önkénteskedtem stb. Ezekre mind egyedül találtam, a szervezeti kereteket lassúnak és nehézkesnek éreztem. Anglia után hátizsákosan, CV-vel felszerelkezve átmentem Dél-Franciaországba, oktatási munkát keresni. Ez is ajtóról ajtóra kopogtatás volt. Gyorsan találtam is munkát, és volt még 4 hónap szabadidőm kezdésig, úgyhogy gondoltam, ez egy meglepetés és lehetőség az univerzumtól számomra, hátha találok valamit Törökországban, és közelebb kerülök a táborokhoz. Így is történt, Ankarában találtam angol tanítási lehetőséget." Jegyezzük meg a nevét és amikor majd vénlányként, vagy a muzulmán férje elől szökve a félvér gyerekeivel együtt újra hozzánk érkezik, irányítsuk útba Ankara felé!
vidékilány
2015. augusztus 05. 10:33
Vakhangyának ment. 10:05
vidékilány
2015. augusztus 05. 10:32
Mi köze az ujguroknak, a szomáliai tulszaporulathoz ? Mellébeszéltek, mert üres a fejetek. Befejeztem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!