Munkatársadalom és az LMBTQI-mozgalom – egy utópia elgondolása

2015. július 07. 13:15

Legalábbis a láthatóság szintjén nincs tematikai vagy munkatársadalom felé tett nyitás. A Budapest Pride tartalmas, izgalmas és problémaérzékeny programjai között például sehol nem találunk olyat, amely az LMBTQI-közösségen túlmutató esemény lenne.

2015. július 07. 13:15
Böcskei Balázs

A magyarországi helyzet kissé hasonlatos az 1984-es filmbéli induló pozíciókhoz. Van egy értékkonzervatív munkatársadalom (és többségi társadalom), amely távol van / érzi / tudja magát az LMBTQI-közösségtől, mely utóbbi megjelenített tematikájában szintén távol van előbbitől. Kölcsönös meg nem értések, prekoncepciók, befelé fordulások és láthatatlan párbeszédek vannak (ha egyáltalán). Holott nyilvánvaló, hogy a munkatársadalom és az LMBTQI-közösség ugyanannak a politikai térnek a szereplői, és az elmúlt évek során olyan mértékben kerültek egy oldalra (és egymás mellé), ahogyan arra maguk sem számítottak – melyik wales-i bátyász gondolta volna a ’80-as éveket megelőzően, hogy a Meleg Büszkeség napján fog vonulni. Ahogyan az LMBTQI-közösség, úgy a hazai munkatársadalom is az elismerés hiányával és a jogfosztással szembesül. Jogaiknak érvényesítésére, tiltakozásuk határainak, politikai cselekvésük lehetőségeinek – azaz identitásuknak – a megélésére alig van módjuk, nélkülük, felettük és nem értük zajlott az alkotmányozástól kezdve a Munka törvénykönyvének átszabásán át számos közpolitikai intézkedés. Ma a hazai LMBTQI-közösség és a munkatársadalom olyan jogokért küzd, ami a másiknak is jár. Ezt a szervezők is pontosan érzékelhetik: »Bármiért is küzdesz, van mire büszkének lenned.« Ebből azonban például egy fekete ruhás ápolónővel és kórházi dolgozókkal vagy éppen a vegyipari munkásokkal, akárcsak a tanárokkal való (szervezeti és közösségi) szolidaritás kinyilvánítása következik.

Viszont ha a Budapest Pride tematikai gazdaságát nézzük, akkor ez a tudás látványosan hiányzik belőle. Holott – tetszik vagy sem – az LMBTQI-közösségek nyitási politikáján sok múlik. Krédójuk, értékrendszerük, évtizedes gyakorlott küzdelmük és realitásérzékük idővel a tematikai nyitásra predesztinálhatja őket. Még akkor és pont azért is, mert a munkatársadalom (és többségi társadalom) pont azokkal a beidegződésekkel, reflexekkel, előítéletekkel, prekoncepciókkal (és vulgaritással) bír irányukba, mint a wales-i bányászok bírtak. A katolikusnak elkönyvelt ír társadalom sem »magától« állt az »igenek« oldalára. Az, hogy az amerikai egyesült államokbeli társadalom ide eljutott, ahhoz többek között egyrészt nemzedéki korszakváltás is kellett – egy progresszív milleniumi generáció megjelenése és »elnökének« sikere –, másrészt rengeteg beszéd és beszéd a társadalomhoz. Nem csak »befelé«, nem csak a megbízhatatlan, LMBTQI-kérdést kizárólag vagy leginkább antiorbánizmus mentén felhasználó, öndefiníciójuk szerinti baloldali-liberális politikusokhoz, hanem a társadalom »(leg)nehezebb« csoportjai felé is. A helyzet ennél ugyanis nem lesz könnyebb (lásd Gregor Anikó és Rédai Dorottya kutatását), és bármit is hoz a jövő – kormány-, rendszer-, korszakváltást vagy egyiket sem – az LMBTQI-közösségek elismerési kérdéseik és jogaik fontosabb témák annál, minthogy kizárólag alkotmánybírókra vagy politikusokra bízzuk. Beszélni kell azokhoz is, meg kell jelenteni azok problémáit is, akik ma ugyanazon az oldalon vannak, de távolságtartással viszonyulnak »egyszerű« dolgokhoz. Sajnos a nyitást, a jóléti és elismerési hálózatók találkozását kevésbé lehet várni a munkatársadalomtól.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. július 08. 00:32
"a munkatársadalom és az LMBTQI-közösség" Ez egy nagyon érdekes megfogalmazás, amely azt sugallja, hogy vannak a dolgos heterók, meg a henyélő buzik. Ezt a rettenetes inszinuációt biztosan megköszönik neked, te lüke! :) (Jézusmária! Végem a buzikat! ÉÉÉN!)
1120
2015. július 08. 00:26
LMBTQ. Eddig bírtam (nagy nehezen) követni... Most már a végén ott van egy "I" betű is. Az mi?! (Csak mert szezonja van a szivárványosoknak - amúgy annyira nem izgat a dolog... :)
kitiltott
2015. július 07. 23:25
Melegeket tettek a müncheni közlekedési lámpákra Meleg és leszbikus párokat ábrázoló közlekedési jelzőlámpákat szerelnek fel München belvárosában a szombati Cristopher Street Day, az ottani melegfelvonulás alkalmából. A bajor város Bécs mintáját követi, ahol az Eurovíziós Dalfesztivál, majd a HIV-fertőzöttek javára rendezett Life Ball jótékonysági bál alkalmából hívták fel a figyelmet a tolerancia fontosságára a különleges lámpákkal. A jelzőlámpákon szereplő szimbólumok homo- és heteroszexuális párokat is ábrázolnak. A közlekedési lámpákra speciális táblákat szerelve változtatják át az egyalakos ábrákat párokká. Ezek a táblák levehetők, így könnyen visszaalakíthatók a megszokott jelzőfényekké. A táblák mintegy tízezer euróba (3,1 millió forintba) kerültek és többször felhasználhatók. Bécsben a megváltoztatott jelzőlámpákat a rendezvények végén, júniusban eltávolították volna, ám Maria Vassilakou, a bécsi önkormányzat közlekedési kérdésekkel foglalkozó illetékese bejelentette, a lámpák maradnak az osztrák fővárosban. szegény bécsi, hetero, gyermeket nevelő családok...
puszika
2015. július 07. 17:41
Gyerekek! A kurva életbe,nem is tudtam ,hogy a Szauer is ....! Egyre több hvg médiamunkásról derül ki ,hogy gázrezsó!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!