Katolikus papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

2015. június 13. 15:38

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte. Összesen húsz papot és 17 diakónust szentelnek fel a püspökök. Jelenleg Magyarországon 2210 pap szolgál.

2015. június 13. 15:38

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek ma és a következő hetekben országszerte – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel. Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel.

 
Szombat délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában, Veres András szombathelyi megyés püspök a zalaegerszegi Jézus Szíve-templomban tartotta a pappá, valamint diakónussá szentelési szertartást.
 
Jövő pénteken Pápai Lajos győri megyés püspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, jövő szombaton Ternyák Csaba egri érsek az egri bazilikában, Udvardy György pécsi megyés püspök a pécsi székesegyházban, Veres András a szombathelyi székesegyházban, Beer Miklós váci megyés püspök pedig a váci Szent Mihály-székesegyházban tart pap- és diakónusszentelést.
 
Június 24-én Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a székesfehérvári székesegyházban, június 27-én Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök a nyíregyházi társszékesegyházban, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Szent József-templomban, Balás Béla kaposvári megyés püspök pedig Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.
 
Várszegi Asztrik főapát-püspök augusztus 6-án Pannonhalmán, augusztus 21-én Győrben, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita június 24-én és augusztus 2-án végez papszentelést.
 
A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.
 
Frankó Tamás, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet prefektusa az MTI-nek elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívők pásztorai legyenek.
 
A szentmise keretében történő szertartásról a prefektus elmondta: a jelöltek először ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni. Majd - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.
 
A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort.
 
Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.
 
Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2017. június 20. 18:47
A protestáns egyház sokkal kisebb és min. tízszer ennyi papot szentel fel évente. Ebből is látszik, hogy a kényszercölibátus zsákutca. Jézus tanítványai és az Apodtolok mind házas emberek voltak. Sőt, Jézus az egyházat Péterre alapította, aki nős volt.
Anti Komcsi
2017. június 20. 18:47
A kényszer cölibátus ellenkezik a Szentírás és Jézus tanításával. A házasságban élő protestáns lelkészek tanúsíthatják, hogy a házasság és család egészséges érzelmi hátteret biztosít ami a gyülekezet javára is válik azzal hogy az egész család rèszt vesz a szolgálatban. Nincs pedofil veszély és " házvezetőnővel" való összeállás, magány és kiégés.
Anti Komcsi
2016. október 15. 01:59
Minek szentségi papság ha Jézus és a Szentírás nem írt ilyet elő? Nem attól lesz egy pap Isten szolgája, hogy rákényszerítik a nőtlenségrr és " felszentelik" őket.
Anti Komcsi
2016. október 15. 01:59
Rosszul tudod. Istenre vágyakozásban nincs hiány, csak a halódó, öreg katolikus gyülekezetek, öreg, elf!ásult, magányos pappal inkább taszítják, mint vonzzák a fiatalokat. Egy egész életében kényszercölibátusban és társ nélkül élő papnak fogalma sincs a családi és világi problémákról. Aztán itt van s pedofilveszély... Szóval nem a hívő kevesebb, mert a protestáns egyházaknál nincs papi utánpótlás probléma és a gyülekezetek is fennmaradnak. Mert van aki vezesse őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik