Darák Péter: A Fővárosi Ítélőtábla magas színvonalon teljesített tavaly

2015. május 18. 16:03

A Kúria elnöke elégedett a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi munkájával és gratulált a teljesítményükhöz. Büntető ügyszakban például a Kúriának a tábla egyik döntését sem kellet felülbírálnia. A Fővárosi Ítélőtábla munkaterhei tartalmilag és mennyiségileg is kiemelkedőek, az öt ítélőtábla összes ügyének több mint fele a fővárosban van.

2015. május 18. 16:03

A Fővárosi Ítélőtábla magas színvonalon, minden elvárásnak megfelelve végezte 2014-ben a munkáját, a Kúria mint felsőbb bíróság szemszögéből nézve – mondta a Darák Péter, a Kúria elnöke a Fővárosi Ítélőtábla összbírói értekezletén hétfőn Budapesten.

A Kúria elnöke gratulált a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi teljesítményéhez. (A táblák döntései elleni rendes és rendkívüli jogorvoslatokat a Kúria bírálja el.)
Lukács Zsuzsanna, a tábla elnöke a tavalyi évről szóló beszámolójában kiemelte: a Fővárosi Ítélőtábla munkaterhei tartalmilag és mennyiségileg is kiemelkedőek. Az öt ítélőtábla összes ügyének több mint fele a fővárosban van, továbbá a nagy súlyú, nehéz megítélésű ügyek is itt összpontosulnak. A Fővárosi Ítélőtábla munkaterheire jellemző, hogy bírái esetenként hétvégén és az éjszaka is a bíróságon dolgoznak – tette hozzá.

A szakmai munkáról szólva kitért arra, hogy polgári ügyszakban a Kúrián rendkívüli jogorvoslattal támadott fővárosi ítélőtáblai 272 jogerős döntés közül 40 ügyben volt eredményes a jogorvoslat, büntető ügyszakban pedig egy ilyen sem akadt. Tavaly több mint 1300 soron kívüli ügy volt, jelentős részük polgári per. A táblaelnök megjegyezte, hogy ebben szerepet játszanak a Fővárosi Törvényszéken elhúzódó, öt éven túli elsőfokú ügyek, amelyek másodfokon már eleve soron kívüliként érkeznek a táblára. Az érkező ügyek számának évek óta tartó emelkedése tavaly némileg megtorpant, főként adminisztratív okokból, de közben új hatásköröket is kapott az ítélőtábla: nagy jelentőségű devizahiteles és önkormányzati választási ügyeket kellett elbírálniuk – mondta Lukács Zsuzsanna.

Tavaly az érkezési számot meghaladó befejezéseknek köszönhetően csökkent a folyamatban lévő ügyek száma a táblán, a peres ügyeknél ez a csökkenés 2013-hoz képest több mint 23 százalék volt. A polgári perek 90 százalékát egy éven, 45 százalékát fél éven belül fejezik be – a gazdasági perekben még ennél is kedvezőbb az arány –, büntető ügyszakban a perek 84 százaléka fejeződik be egy éven, 28 százaléka fél éven belül. 

A jogszabályváltozások nagy kihívás elé állítják a jogalkalmazókat. Korábban a büntető törvénykönyv, tavaly a polgári törvénykönyv és számos, a nagy kódexekhez kapcsolódó jogszabály változott, de többször módosult tavaly a büntető és a polgári perrendtartás is.

Az ítélőtábla elnöke szerint a perek további gyorsítása a legfontosabb, ehhez azonban létszámfejlesztés szükséges. A tábla engedélyezett bírói létszáma 82 fő, az ügyérkezés tavaly polgári ügyszakban meghaladta a 7 ezret, ebből peres ügy 2500 volt, büntető ügyszakban több mint 2 ezer ügy érkezett, ebből 548 peres ügy. Lukács Zsuzsanna szerint polgári területen további négy tanácselnöki, nyolc bírói és tíz igazságügyi alkalmazotti státuszra, a büntető területen pedig további két tanácselnöki, egy bírói és öt igazságügyi alkalmazotti státuszra van szükség.

A tábla fegyelmi helyzetére jellemző, hogy a 2003-as létrejötte óta eltelt 12 év alatt bírái ellen egyetlen fegyelmi eljárás sem indult, és nem azért, mert laza lenne az ellenőrzés – jegyezte meg az elnök. Hozzátette: eddig még soha nem ígérhette, hogy a következő év könnyebb lesz, és most sem teheti, hiszen várhatóan újabb hatásköröket kap a tábla.

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese hozzászólásában elmondta, az ítélőtábla hihetetlen munkát végzett tavaly, de a magánszemélyek és pénzintézetek közötti – jelenleg felfüggesztett – több mint tízezer per újraindulásával újabb jelentős ügyteherre lehet számítani.

Lukács Zsuzsanna az összbírói értekezleten egyik hozzászólásában arra is felhívta a figyelmet: fontos, hogy a bírák őrizzék belülről jövő függetlenségüket, ne adjanak lehetőséget arra, hogy bürokratikus, hivatalnoki szemléletet erőltessenek rájuk.

Lukács második táblaelnöki ciklusa utolsó évét tölti, a tábla élén áll annak 2003-as létrejötte óta.  Az Országos Bírósági Hivatal elnöke – helyettese útján – okirattal köszönte meg az elmúlt évi eredményes munkáját. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. június 05. 19:13
Tévedhetetlenek, gondolják. Kommunizmusból visszamaradt csökevények, gondolja a nép. Közben már a miniszterelnök is a halálbüntetés bevezethetőséről tájékozódik, a fölháborító magyarországi ítélkezés miatt. Ma már egy mészárlásért pár évre elítélt, szétharmadolt bűnözőnek sokkal jobb sora van, mint egy munkahelyi balesetet szenvedett egyszerű kisembernek. Többszörösét költik konfort érzésére, mint egy kórházi betegnek. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!