Befogadná Józsefváros a lebontásra ítélt francia II. János Pál pápa szobrot

2015. május 20. 09:11

Civilek kezdeményezték, de Kocsis Máté polgármester is támogatja, hogy a VIII. kerület befogadja a Franciaországban bontásra ítélt II. János Pál pápát ábrázoló szobrot. A kerületvezető szerint az alkotásnak kiváló helye lenne a budapesti II. János Pál pápa téren.

2015. május 20. 09:11

Józsefvárosba kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság – írja a Napi Gazdaság.

A Fogadjuk be II. János Pál pápa szobrát! civil kezdeményezés képviselői kapcsolatba léptek a francia település vezetőjével, és gyűjtést indítottak, hogy legyen miből kifizetni a szobor Magyarországra szállítását. A kezdeményezéshez a VIII. kerület polgármestere is csatlakozott, Kocsis Máté szerint az alkotásnak kiváló helye lenne a budapesti II. János Pál pápa téren. Korábban Michl József tatai polgármester is jelezte, hogy szívesen befogadnák a műalkotást – emlékeztet a lap.   

A rennes-i közigazgatási bíróság hat hónapot adott az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű eltávolítására. A bíróság szerint a szobor léte ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik