Hajókatasztrófa: közös egyeztetést tartanak az EU bel- és külügyminiszterei

2015. április 20. 12:44

A délután folyamán a Luxembourgban tanácskozó uniós külügyminiszterekhez a belügyi tárcavezetők is csatlakoznak, hogy megvitassák a migráció kérdését – közölte hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini, aki szerint „nincs könnyű megoldás, nincs varázsszer, de adott a felelősség, amelyen mindannyiunknak osztoznunk kell”

2015. április 20. 12:44

A délután folyamán a  Luxembourgban tanácskozó uniós külügyminiszterekhez a belügyi tárcavezetők is csatlakoznak, hogy megvitassák a migráció kérdését – közölte hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini. 

 
A korábbi olasz külügyminiszter tudatta, hogy a feladatkörök megoszlanak, például a tengeri jelenlét és a felelősség megosztása a menekültek befogadásában a belügyminiszterek hatáskörébe tartozik. Mogherini azt is elmondta, hogy Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is egyeztetnek majd, s ha a héten rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívására lesz szükség, akkor azt is előkészítik.
 
Mogherini tudatta, hogy a tanácskozás napirendjén egyébként is szereplő Líbia kérdése a tragédia okán az első helyre került.
 
„Európaiként erkölcsi kötelességünk, hogy most a felelősségünkre összpontosítsunk, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a tragédiák újra és újra megismétlődjenek” – húzta alá Mogherini. Hozzátette: „nincs könnyű megoldás, nincs varázsszer, de adott a felelősség, amelyen mindannyiunknak osztoznunk kell”.
 
A külügyi főképviselő kiemelte, hogy a kérdés rendezéséhez szükséges sok jogkör a tagállamok kezében van, ugyanakkor az EU-nak is erkölcsi kötelessége, hogy minden tőle telhetőt megtegyen, mert a szervezet hitelessége is kockán forog. „Nem ismételgethetjük, hogy soha többé, ha nem cselekszünk ennek megfelelően” – hangoztatta Mogherini, emlékeztetve egyúttal, hogy az Európai Unió az emberi jogok védelmében és az emberi életek megóvására jött létre, s ezzel összhangban kell cselekedni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. április 20. 14:15
Signora Mogherini méltóságos asszonynak: ne terítse az EU politikusok felelősségét. Nekünk magyaroknak és személy szerint nekem semmi közöm az ostoba és felelőtlen libero multikultihoz, a gerjeszett háborúkhoz, a gyilkos embercsempészekhez, és főleg nem a vénülő Nyugat tehetetlenségéhez. Vezetői akkora humanisták, hogy emberek ezrei fulladnak vízbe - havonta. Közben az USA bombáz, ahol csak lehet. Addig megy a pofázás és a végtelen ülésezés, míg a tenger tömegsírrá válik, Európa pedig muszlimmá lesz.
Morgen
2015. április 20. 14:00
A fő kérdés az, miért is kell menekülniük ezeknek az embereknek? A válasz többesélyes......
Mystes
2015. április 20. 13:23
Nos, ha például Olaszország partjainál vízbe fúlnak, az egyből "közös európai ügy", "mindannyiunk felelőssége", stb. De ha pl nincs autonómia Erdélyben, ha megvonják az államporgárságot Szlovákiában, elterelik még magát a Dunát is, satöbbi - az belügy. Abba nem avatkozunk bele. Az már nem tragédia. Az nem "erkölcsi kötelesség". Az nem tragédia, hogy ennyi évvel szar határdöntések után még mindig itt tart Európa. Hogy milliós kisebbségek élnek úgy, ahogy élnek. Csak ha vízbe fúl, önhibájából, ötven ember. Elmehetnek a jó büdös francba! Nekünk kellene tematizálni a problémáinkat! - nem pedig hagyni, hogy nyugati érdekek járomszalagján és mentén gondolkozzunk.
Greffiti
2015. április 20. 12:55
Semmi felelősségünk nincs az ideáramló tudatlan, kulturálatlan emberekkel kapcsolatban. Remélem az idióta unió nem azt süti ki, hogy minden országra rákényszerít nem kis számú eltartani valót. Mert már ezt pedzegették, hogy szét kell osztani őket. Semmi keresnivalónk nincs ebben a pocsolyában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!