Nem évülnek el a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekmények

2014. november 11. 10:41

Az Országgyűlés módosította a Btk-t, így nem évülnek el a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények.

2014. november 11. 10:41

Egyhangúan fogadta el a parlament a Btk. módosítását, miszerint nem évülnek el a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni, ötévnyi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő bűncselekmények, ha a sértett a bűncselekmény elkövetésekor 18 évnél fiatalabb.

A módosítást Selmeczi Gabriella és Bánki Erik fideszes képviselők kezdeményezték. Selmeczi Gabriella korábban azt mondta, a Sipos-ügy – a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye – irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

A cél az, hogy azoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így „senki nem bújhat ki a felelősség alól” – fogalmazott a Fidesz képviselője.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. november 12. 07:13
Ki védi meg a pedagógusokat? Másfél hónappal ezelőtt hallottam a történetet. Egy 12 éves barna leányka, miután intőt akart írni neki az osztályfőnöke, - mert az iskola folyosóján dohányzáson érték -, megfenyegette a tanárát: - Ha börtönbe akar jutní, akkor írogasson az ellenőrzőmbe! (Majd elfordult, és halkan még hozzátette:) Hülye tanár... A gyerek társai súgták meg másnap a tanáruknak, hogy NN komolyan gondolta, vigyázzon a Tanát úr. Azt mondta a lány, hogy "megtépi a fehérneműjét és bemegy a rendőrségre panaszt tenni erőszak miatt". Hol van az a rendőrség, amelyik ezek után nem kattint majd bilincset a tanár csuklójára? Az intő természetesen elmaradt. A tanár nem akart "kabátlopási ügybe" keveredni egy ilyen ocsmány bosszú miatt. Felkészült-e a bűnüldözés a tényleges áldozat felismerésére, azonosítására? Remélhetőleg gondolnak erre is... A történetet nem azért írtam, hogy ízléstelen beszólásokkal szórakozzanak néhányan, hanem azért mert komoly aggodalomra adna okot, ha túlkapások kezdődnének. Ha másra használnák az egyébként szerintem is indokolt és jó szándékú szabályozást, mint amire való, és a törvényalkotó szánja. Akik az iskolákat csak kívülről ismerik, nem is sejthetik, hogy távol a konszolidált családok negyedeitől, némelyik intézményben milyen lelki terror alatt élnek az ott dolgozók. Olyan történeteket lehet hallani a kollégáktól, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt. Ami ebből a nyilvánosság elé kerül, az csak a felszín, a legdurvább tettlegesség. Ismételten hangsúlyozom: aggodalomra ad okot, ha másra használnák az egyébként szerintem is indokolt és jó szándékú szabályozást, mint amire való, és a törvényalkotó szánja. Ha nem tudja a jogrendszer tisztességes mederben tartani az indokolt és oly szükséges bűnüldözést.
Apáczai
2014. november 11. 21:45
A fentivel éppen ellentétes az a történet, amikor az áldozat 5-6 éves kislányt "furcsa történetei miatt" pszichológussal kezeltette az óvoda és az iskola két éven keresztül. Sem az óvónőknek, sem a dajkáknak, a tanítójának vagy éppen a kezelő pszichológusnak nem jutott eszébe, hogy a gyermek nem "fantáziál". A gyermeket megrontó nevelőapát egy váratlan tanítóváltás "buktatta le". Mit kellett kiálljon addig a számtalan alkalommal elutasított segélykérő gyermek? Belegondolni is borzalmas.
Akitlosz
2014. november 11. 16:10
Mert vannak akiknek csak 60 éves korukban jut eszükbe, hogy feljelentést tegyenek. De akkor már minek? Nem véletlenül van kitalálva az elévülés jogintézménye. Ha valaki lusta feljelentést tenni, akkor ne vénségére akarjon már igazságot 80-100 éves emberekkel szemben!
gepida
2014. november 11. 16:09
Az országot tönkre tevő csínytevések viszont 5 perc alatt elévülnek. Sőt! Az elkövetők pártot vezethetnek, médiában hirdethetik az igét, zsíros pozíciókban pöffeszkedhetnek és a vagyonukkal kérkedhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!