Bizonyos génekkel a légszennyezés veszélyesebb lehet

2014. július 25. 02:47

A légszennyezésről tudjuk, hogy számos betegség forrása lehet. Asztma, gyulladásos folyamatok, sőt onkológiai megbetegedések egyik kiváltó oka lehet az egészségtelen levegő. Mindeddig nem volt azonban kielégítő magyarázat arra, hogy egyesek minden káros következmény nélkül élnek olyan környezetben, mely másoknak súlyos károsodást okoz.

2014. július 25. 02:47

 Erre adhat magyarázatot az a német kutatás, melyről az MTI számolt be az International Environment című szaklap alapján.

 
"A müncheni Helmholz Környezeti Egészségügyi Kutatóközpont tudósai 1765 vérminta gyulladási jellemzőit vizsgálták meg. A mintákat 21 hónap alatt gyűjtötték különböző páciensektől. Az ellenőrző állomásokon eközben óránként mérték a légszennyezést. 
Azt találták, hogy akiknél jelent voltak a GSTM1 jelű génvariáns és a CRP-fehérje genetikai változatai, azoknak a vérében megnőtt a gyulladást jelző anyagok mennyisége, különösen, ha a légszennyező anyagok koncentrációja is megemelkedett.
-Eredményeink alátámasztják, hogy a légszennyezés gyulladást vált ki a szervezetben, elsősorban azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak. Ezek a gyulladásos folyamatok olyan tömegeket érintő betegségek előfutárai, mint a szív- és érrendszeri vagy emésztőszervi problémák-mondta Regina Pickford, a tanulmány vezető szerzője."
 
Forrás: MTI
 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!