Okosszemüveg segítheti a gyengénlátókat

2014. június 23. 17:13

Praktikus, bár egyelőre nem pehelykönnyű eszközzel rukkoltak elő angol tudósok. Az eszköz azoknak jelent óriási segítséget, akiknek valamilyen ok miatt (például cukorbetegség szövődményeként) gyorsan gyengül a látásuk, vagy már csaknem vakok.

2014. június 23. 17:13

Az oxfordi kutatók találmánya a szemüveg lencséjére vetíti a környező tárgyak képét, ezzel megkönnyíti viselői mindennapi életét. Olyan okosszemüveget dolgoztak ki, mely a megmaradt látást erősíti fel. A szemüveget speciálisan kialakított, háromdimenziós kamerával szerelték fel, a felvett képeket számítógép dolgozza fel, és késedelem nélkül a lencsére vetíti őket, így a környező emberek és tárgyak világossá és jól kivehetővé válnak - adta hírül a BBC.

Az okosszemüvegek készen állnak arra, hogy kikerüljenek a laborból, és otthon használhassák őket - mondta Stephen Hicks, a projekt vezetője- Függetlenebbül, könnyebben közlekedtek vele, akik kipróbálták: megtalálták az ajtókat, látták a talajon a veszélyes akadályokat, amelyekben elbotlottak volna. Észrevették a vonásokat az arcokon, meglátták a saját kezüket, először pillanthatták meg a vakvezető kutyájukat.
A szemüveg alapvető része a headset, a fejre szerelhető rész, amelyet vezeték kapcsol a hátizsákban vitt laptophoz. A tudósok azonban bíznak abban, hogy idővel szemüvegméretű lesz a rendszer.

Először száz darabot készítenek belőle ebben az évben, és vak, illetve gyengén látó embereknek ajánlják őket. Ha minden jól megy, a következő néhány évben megindulhat az okosszemüvegek nagyobb tömegeinek a gyártása."
 
Forrás: MTI
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!