Gárdisták ellen lépett pályára a cigány válogatott

2014. június 04. 21:41

A Vatikánhoz közeli római sportpályán mérte össze erejét a magyar labdarúgó cigány válogatott és a svájci gárdisták csapata szerda este. A mérkőzés mezét Ferenc pápa is megkapta.

2014. június 04. 21:41

A magyar cigány válogatott játékosai harmadik alkalommal léptek pályára a a svájci gárdisták ellen szerda este – mondta el Mezei István, a cigány válogatott menedzsere az MTI-nek a némi késéssel kezdődött találkozó első perceiben. 

A magyar labdarúgó cigány válogatottat 1995-ben útjára indító Mezei emlékeztetett arra, hogy a csapat először 2011-ben játszott a svájci gárdistákkal Rómában. Ezt követően a felcsúti pályára hívták meg a pápa biztonságára vigyázó vatikáni testőröket, most pedig ismét Róma volt a helyszín. 
 
A Szent Péterről elnevezett római pályán rendezett szerdai meccsről nem hiányzott a közönség: a Rómában élő magyarok és a Vatikánban szolgáló magyar papok természetesen a magyar csapatnak szurkoltak.  
 
„Rúgd el magadtól az intoleranciát!” – ezzel címmel adott hírt a mérkőzésről a L'Osservatore Romano szentszéki napilap. „Ennek a találkozónak erkölcsi üzenete van a népek és az egyház felé is: az, hogy figyeljenek ránk és tiszteljenek bennünket!” – hangoztatta a Vatikáni Rádió magyar adásának adott interjúban Mezei István. 
 
A magyar cigány válogatott mérkőzése megelőzte a Vatikánban csütörtök-pénteken zajló nemzetközi cigánypasztorációs találkozót. A cigány csapat játékosai a szerdai általános audiencián elsőként találkoztak a köztudottan focirajongó Ferenc pápával, akinek egy őt ábrázoló festményt is átadtak, Varga Istvánné alkotását. A svájci gárdisták csapatától pedig az egyházfő a mérkőzés hivatalos mezét kapta meg.  
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. december 31. 15:23
Hatásvadász cím. :)
kamasuka
2014. december 31. 15:23
Mutatok jobbat! "Magyar nőket vertek Bukarestben szerda délután" :D http://mno.hu/sport/magyar-noket-vertek-bukarestben-szerda-delutan-1230473
gereb6
2014. június 10. 14:42
Nézzünk akkor még néhány híres cigányt: Az egykori híres zenész, Sárközi Ferenc például a forradalom kitörésekor az elsőként jelentkezett, később Kossuth cigány hadnagyaként vált ismertté.Sárközi zenekarának tagjait a Szózatot megzenésítő Egressy Béni válogatta össze, saját költségén ruházta fel és élelmezte őket. Egressy Ákos arról is beszámol, hogy először tőlük hallotta a "Kossuth Lajos azt üzente" kezdetű dalt. Pityó József önkéntesként szolgált Görgey Liptón át Szebesbe vonuló hadtestében, részt vett az iglói éjjeli csatában, és a branyiszkói ütközetnél, míg Sági Balogh Jancsi 1848-49-ben honvédkarmester, később ipolysági és selmecbányai zenekarvezető volt. Kálózdi Jancsinak volt mindannyiuk közül a legkalandosabb az élete. A bécsi konzervatóriumban tanuló, öt nyelven beszélő Kálózdit a londoni Alhambra Színháznál, mint dirigáló karmestert alkalmazták, majd a kínai császár hadseregében mint fő katonai karmester dolgozott. Ha Gábor Áron maga nem is biztos, hogy roma volt, több forrás szól arról, hogy igen sok roma kézműves dolgozott a különböző ágyúöntő-, kovács-, és fegyverjavító műhelyekben.
Lázár Fácán
2014. június 10. 14:41
Ilyenkor szabad cigányozni? De ha 80 éves magyar vidéki öregasszonyt megerőszakoló, kirabló elkövető akkor fiatal? Egyébként meg : Balog: "mi, romák és nem romák" Hányinger
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!