A tesztoszteronpótlás szívbetegek esetében rendkívüli kockázattal jár

2014. február 15. 13:25

Infarktuson és stroke-on átesett betegek által a közelmúltban indított kártérítési perek irányították rá a figyelmet a tesztoszteronpótlás lehetséges kockázataira.

2014. február 15. 13:25
QA

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) nemrégiben tette közzé két  tesztoszteronpótló készítményeket fogyasztó férfiak körében végzett vizsgálatának eredményeit. A nyilvánosságra hozott kutatások egyike szerint a hormonterápián átesett férfiak körében 29 %-al magasabb a valószínűsége súlyosabb kardiológiai problémák és stroke előfordulásának.  

A Journal of American Medical Association szaklap a közelmúltban hozta nyilvánosságra a 8.000 hormonterápia alatt álló, illetve ilyen kúrán átesett férfi beteg körében végzett FDA kutatás eredményeit.
 
„Tesztoszteron alkalmazása mellett az alvási apnoe súlyosbodását figyelték meg, és a kezelést összefüggésbe hozták az atherosclerosis és coronaria-plakkok kialakulásával is. A vizsgálat azonban adós maradt az összefüggések mögött meghúzódó okok feltárásával.” Írja a PharmaOnline

A cikkben idézett másik FDA vizsgálat szerint a tesztoszteronpótlás fiatalabb és idősebb korban is fokozza a halálozási kockázatot olyan pácienseknél, akiknél előzőleg kardiológiai megbetegedést diagnosztizáltak. Az ezredfordulót követő első évtized végére hormonpótlás céljából felírt receptek száma  megötszöröződött és 5,3 millióra emelkedett az Egyesült Államokban. Némi óvatosságot feltételez, hogy „az FDA csak azon férfi betegek számára engedélyezi a terápia rendelését, akiknél a csökkent vagy hiányzó tesztoszteronszinttel összefüggésben valamilyen kóros állapot is fennáll. Nem adható ugyanakkor a szer pusztán a csökkent tesztoszteronszint rendezésére, és éppen ez az a terület, ahol markáns növekedésnek lehetünk szemtanúi a gyógyszerfelírások tekintetében.”

Némi okot adhat az aggodalomra, hogy az amerikai gyógyszeripar tesztoszteron szegmensével foglalkozó korábbi tanulmány szerzője úgy vélte, a piaci térhódítás egy lépéssel a tudomány előtt jár, ami felvet bizonyos gyógyszerbiztonsági aggályokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!