„A marihuána sokak szemében ma már nem több egy természetes nyugtatónál. Gyógynövényként, rekreációs eszközként, vagy épp »ártalmatlanabb cigiként« él a köztudatban. Csakhogy egy friss nagyléptékű elemzés új megvilágításba helyezi a kérdést. A Toulouse-i Egyetem kutatói olyan eredményekre jutottak, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül, különösen most, amikor a világ egyre több pontján válik legálissá és népszerűvé a kannabisz.
A kutatásban 24 korábbi tanulmány adatait dolgozták fel, összesen közel 200 millió főt lefedve világszerte, akik 2016 és 2023 között kerültek megfigyelés alá. Az eredmény: a marihuánát rendszeresen használók körében 20%-kal magasabb volt a stroke kialakulásának kockázata és duplájára nőtt a szív- és érrendszeri betegségekhez köthető halálozások száma, mint azoknál, akik nem éltek a szerrel.
A szerzők nem állítják, hogy a marihuána önmagában minden esetben közvetlen kiváltó ok, de a kapcsolat erős. Az eddigi kutatások alapján a kannabisz megemelheti a vérnyomást, felgyorsíthatja a szívverést, gyulladást idézhet elő az erek falában, és elősegítheti a vérrögképződést is. Ezek mind olyan folyamatok, amelyek hozzájárulhatnak egy infarktushoz vagy stroke-hoz. Ez különösen érinti az idősebb korosztályt, főleg akinél már korábban kialakult szívbetegség. De nem csak ők a veszélyeztetett korosztály , hanem a fiatalok is, akik nem is sejtik a lehetséges kockázatokat.
A tanulmány eredményeiben nem tesz különbséget a különféle fogyasztási formák között, tehát nem az elszívott, ehető vagy vaporizált kannabiszt mondja károsabbnak, de arra rámutat, hogy maga a THC, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga is képes elindítani ezeket a negatív hatásokat a szervezetben. Szakértők szerint ideje, hogy a marihuánát is a szív- és érrendszeri rizikófaktorok közé soroljuk, ugyanúgy, mint a dohányzást vagy a mozgásszegény életmódot.
A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem nyugalmazott dohányzás-ellenőrzési és kardiológiai professzora, Stanton Glantz úgy fogalmazott: »Ha megnézzük a kannabisz füstjét, a kémiai összetételében nem sokban különbözik a dohányfüsttől. Csak nikotin helyett THC-t tartalmaz.« Egy másik szakértő, Lynn Silver hozzáteszi, hogy »az emberek nagy része ma úgy gondolja, hogy a kannabisz egy biztonságos, természetes wellness termék, pedig nem az.« Még megjegyzi, hogy »semmivel sem biztonságosabb természetes wellness termék, mint a dohány, ami szintén növényi eredetű.«