Balog: Az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik

2014. január 06. 07:58

Az emberi erőforrások minisztere egy keresztény értékekről és az európai identitásról szóló konferencián szólalt fel. Balog Zoltán szerint Európa identitásválságban van, de azt is mondta, hogy „annál a hatalomnál nincs veszélyesebb, mely nem képes magát kontrollálni, az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik”.

2014. január 06. 07:58

Az emberi erőforrások minisztere szerint Európa indentitásválságban van, az értékalapot nélkülöző tolerancia került középpontba, az egyéni értékek nem adódnak össze, „nem lesz belőlük előrevivő központi erő”. Balog Zoltán erről vasárnap Esztergomban beszélt, ahol Becket Szent Tamás emléknapot tartottak. A miniszter a keresztény értékekről és az európai identitásról rendezett konferencián szavai alátámasztására az európai alkotmányt említette példaként, amelyből „először kivonódott minden szellemi és kulturális érték, majd még a megmaradt dokumentumban sem sikerült megegyezni Európa népeinek”.

Balog Zoltán véleménye szerint a keresztények gazdagabbak lesznek attól, hogy adnak a másiknak, és a keresztény, nemzeti kormányzás legfontosabb feladatának nevezte, hogy az egyéni boldogulás optimumát összekösse a közjó hasznával. Az a kor, amelyben Becket Tamás élt, azt üzeni, „nincs olyan politikai, világi hatalom, melynek ne lenne szüksége kontrollra és mércére” – mondta előadásában Balog Zoltán. A miniszter hozzátette, „annál a hatalomnál nincs veszélyesebb, mely nem képes magát kontrollálni, az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik”.

Bogyay Katalin UNESCO-nagykövet előadásában azt hangsúlyozta, a kultúrák közötti párbeszédhez szükség van a vallások közötti párbeszédre és közösen kell megkeresni az összekötő gondolatokat.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arról beszélt, hogy a hitnek azért van szüksége tudományos módszerekre, mert anélkül csak vakhit marad. „A tudománynak viszont azért kell a hit, mert magában értékrend nélküli. A tudománynak szüksége van etikára, de ezt nem a tudományon belül kell keresni, hanem kívülről kell bevinni” – tette hozzá.

Jonathan Knott brit nagykövet kifejtette, az Egyesült Királyságban Európa jövőjét a jólét, a tisztelet, az igazságosság és a demokrácia jegyében képzelik el. „Enyhén aggódnak” viszont amiatt, hogy az elmúlt években olyan folyamatok indultak el, amelyekkel Európa nem fog közelebb jutni polgáraihoz – fogalmazott a diplomata.

A konferenciát megelőzően ökumenikus szertartást tartottak Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában. Az emléknapot a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, illetve a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Főpapjaik, Becket Tamás és Bánfy Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére. Lékai László bíboros – aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke –az 1538-ban Esztergomba került ereklyék egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emlékét megsemmisítették.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. július 30. 01:43
" Európa indentitásválságban van, az értékalapot nélkülöző tolerancia került középpontba," Úgy tűnik, mintha Magyarországra ez sokszorosan igaz lenne. Balog, miért is kell a magyaroknak tolerálni az értékalappal nem rendelkező erőtartalékaitok erőszakos cselekedeteit? Miért is kell egy tanárt kirúgni, mert kimondja az igazságot az erőtartalékaitokról? Miért is kell a végzettséggel rendelkező közmunkásokat a soha nem dolgozott analfabéta erőtartalékaitokkal ötig számolni tanítani? Csak azért, hogy a nyugat ne mondja rátok, hogy rasszisták vagytok? Mert azok vagytok, utáljátok a magyart.
thymian
2014. december 11. 20:40
Na, na lassan azzal a libsizéssel és komcsizással. :D
thymian
2014. december 11. 20:39
"Miskolci Jobbik. Skoda Superbek kényelméből szemlélik, hogyan növekednek a cigánytelepek és velük együtt a bűnözés is a borsodi megyeszékhelyen. Elmarasztalták a miskolci gyermekvédelmet. Miközben a miskolci Fidesz szerint a város családsegítő szolgálata kiemelkedően magas színvonalú munkát végez, a legfelsőbb szakmai felügyeletet ellátó Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal - Jobbik által kezdeményezett - vizsgálata megállapította: a gyermekvédelem illetékesei arra sem veszik a fáradtságot Miskolcon, hogy személyesen győződjenek meg a jelzett gyermekveszélyeztetésről. A helyi családsegítő nem volt hajlandó fogadni a bejelentést, ezután kezdeményeztek szakmai vizsgálatot az intézmény működésével kapcsoltban. http://www.youtube.com/watch?v=y2t2I14hUco Az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyámhivatal - melynek vezetője a megye „felzárkóztatási” stratégiájának egyik szerzője - kimondta, hogy a családsegítő megfelelően működik Lyukóvölgyben. ! Jakab Péter és a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke, Szemes István megfellebbezték a döntést, mely után a másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal megállapította: a gyámhivatal úgy találta rendben a gyermekvédelem szakmai munkáját, hogy ki sem mentek a helyszínre megvizsgálni a jobbikosok által jelzett gyermekveszélyeztetést. A felettes szerv ezek után új eljárás lefolytatására és helyszíni szemlére kötelezte a gyámhivatalt." Ezek vagytok ti balog.
thymian
2014. szeptember 28. 16:35
"Jakab Péter emlékeztetett arra, tavasszal a miskolci Fidesz a szociális szakma elleni támadásnak titulálta a Jobbik lyukói bejárását és a családsegítő számonkérését, a mostani döntés azonban igazolja: nem a Jobbik intézett támadást a szociális szféra ellen, hanem a városvezetés a miskolciak ellen, amikor kiállt a családsegítő igazgatója, egyúttal pedig a városrészben uralkodó törvénytelen állapotok mellett. Szerinte az MSZP után a Fidesz is bebizonyította, érdekelt a jelenlegi helyzet konzerválásában, hiszen így lehet továbbra is milliárdokat elkölteni felzárkóztatásra hivatkozva, mely óriási károkat okoz Miskolcnak: 2012-ben például 80 százalékkal nőtt a városban a 14 év alatti bűnelkövetők száma, amely önmagában is jelzi mind a „felzárkóztatás”, mind a gyermekvédelem elégtelenségét."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!