Szlovákiával szolidarít Semjén

2012. november 23. 17:27

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes kijelentette: „szolidárisak vagyunk Szlovákiával” a kéteurós pénzérmén lévő vallási jelképeket illetően.

2012. november 23. 17:27

A pártelnök-miniszterelnök-helyettes MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint megdöbbenéssel fogadták a hírt, hogy az Európai Bizottság és az EU több tagállama a vallási semlegesség jegyében azt javasolta, hogy az Európa társvédőszentjeit, Cirillt és Metódot ábrázoló szlovák kéteurósról távolítsák el a vallási jelképeket.

A KDNP egyetért a Szlovák Püspöki Kar véleményével, amely szerint „ez az európai keresztény hagyományok megtiprása” – írta Semjén. „A keresztény értékeket vállaló és tiszteletben tartó emberekkel együtt valljuk a közösséget alapító atyák, mindenekelőtt Robert Schuman elhíresült mondatát: Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” – áll a közleményben.

A szlovák püspöki konferencia „szégyenletesnek” nevezte, hogy a IX. századi szláv apostolokat „megfosszák” glóriájuktól. Jana Kovácová, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője hétfőn bejelentette: az Európai Bizottság és több tagállam azt kérte Szlovákiától, hogy a vallási semlegesség jegyében távolítsanak el bizonyos jelképeket az érméről. A döntés miatt a populista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik vezetője sátánizmussal való szimpatizálással vádolta meg az uniót. A Szlovák Nemzeti Bank pénteken közölte, hogy az eredeti elképzelés szerint, a vitatott vallási jelképeket tartalmazó formában hagyta jóvá a jövő évben kibocsátandó szlovák kéteurós érmét.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reggos
2012. november 25. 16:58
Azt hizttem ez a főhülye csak vadászati problémákkal foglakozik és nem politizál, osz nézzék már, véleménye van.......
bdi
2012. november 25. 16:38
A címből azt hittem, hogy a szlovákok is plagizáltak. És perel már, vagy csak mocsarazik?
nemeth gyorgy
2012. november 25. 16:38
Nyugodtan maradhat a szlovák kéteuróson a vallási jelkép. De ez sajnos nem segít abban, hogy éppen a kereszténység az, ami Európa életéből hiányzik!
Senye Péter
2012. november 25. 16:38
Győz a humanizmus: azaz az ember saját magát isteníti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!