Stratégiai megállapodást kötne a Munkástanácsok az NFM-mel

2012. november 14. 15:10

Stratégiai partnerségi megállapodást kíván kötni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

2012. november 14. 15:10

A Munkástanácsok Országos Szövetsége stratégiai partnerségi megállapodást kíván kötni a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a közszolgáltatási vállalatok ágazati érdekegyeztetésének létrehozása érdekében, erről szerdán egyeztettek a fejlesztési tárcánál – közölte a munkavállalói érdekképviselet a megbeszélést követően. A találkozón részt vett Fónagy János, az NGM államtitkára, Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, valamint a Közlekedési Munkástanácsok küldöttsége Varga Tibor elnök vezetésével. A közlemény szerint a tervezett megállapodás célja, hogy formálisan is létrehozza az NFM, valamint a közúti közlekedés, a posta, az energetikai közszolgáltatók és a vízügy bizonyos területeinek munkaügyi kapcsolatait.

A mostani tárgyaláson megállapodtak abban, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai partnerségi megállapodást köt a közszolgáltató vállalatok ágazati konzultációs fórumának létrehozása érdekében. Emellett a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselői információt kértek Fónagy Jánostól a Volán társaságok átalakításának jelenlegi állásáról, továbbá a foglalkoztatottak biztonságról, illetve a dolgozók jövedelmi és munkahelyi körülményeiről.

A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy a kormány nagy alrendszereket átalakító elképzelései akkor lehetnek sikeresek – az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás területén –, ha a közösségi személyszállítás ezeket az átalakulásokat logisztikailag maradéktalanul ki tudja szolgálni. A közlemény hangsúlyozza, hogy a közösségi közlekedés nem csupán gazdasági, hanem nagy súlyú társadalompolitikai kérdés is. A munkavállalói érdekképviselet bízik abban, hogy a kialakuló új ágazati munkaügyi kapcsolatrendszer alkalmassá válik a problémák kezelésére. A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a továbbiakban rendszeresen találkoznak – olvasható a közleményben.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 14. 19:24
Tanulhatnának a szocialista pórázon lógó szakszervezetek a Munkástanácsoktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!