Magyarországi történészt bántalmaztak Romániában

2012. október 22. 11:41

Az erdélyi magyar történelmi egyházak ingatlanainak restitúciójával foglalkozó Varga Andrea magyarországi történészt bántalmazta Romániában egy ismeretlen személy, aki arcul ütötte az utcán – közölte hétfőn az MTI-vel maga a történész.

2012. október 22. 11:41

Az 1956-os magyarországi forradalomról Romániában korábban több kiállítást szervező történész – aki Bukarestben él – elmondta: az incidens szerdán este történt, amikor Bukarest egyik, belvároshoz közeli utcáján haladt egyedül. Egy vele szembe jövő ismeretlen férfi hozzálépett, és arcul vágta. A férfi sem a támadás előtt, sem az után nem mondott semmit a történésznek. Varga Andrea, aki 2004-ben megkapta a Román Tudományos Akadémia Eudoxiu Hurmuzachi-díját, valamint 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a rendőrségen tett feljelentést.

A bukaresti III. kerületi rendőrkapitányság 10-es számú alegysége által kiadott bizonylat szerint Varga Andrea október 17-én jelentkezett a rendőrségen, és feljelentést tett amiatt, hogy egy ismeretlen férfi még aznap este megütötte az utcán. A bizonylatot Dinu Nicolae Adrian rendőrfőbiztos írta alá.

2011-ben Varga Andrea már feljelentést tett a rendőrségen zaklatás miatt. Akkor két ismeretlen személy egy állítólagos közvélemény-kutatás során olyan kérdéseket tett fel neki, ami a történész szerint egyértelműen a megfélemlítésére irányult. A rendőrségtől végül azt a magyarázatot kapta, hogy egy „háromszemélyes felmérésnek” volt az egyik alanya, és a vizsgálatot lezárták – mondta a történész.

Varga Andrea a román állam által elkobzott ingatlanaiért küzdő nagyváradi premontrei rend ügyeivel foglalkozik. Az 1990 után újraalakult nagyváradi premontrei rend immár csaknem tizenöt éve küzd egykori ingatlanainak visszaszerzéséért. A magyar történész jelenleg a rendet egy jogi eljárásban képviseli, amely három félixfürdői ingatlan visszaadásáért folyik. A vita tárgyát képező egyik ingatlant a román titkosszolgálat használja – közölte Varga Andrea.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. október 22. 22:39
Na, megint jönnek a bányászjárásokkal...?
nyugalmazott tanár
2012. október 22. 16:55
Brüsszelben majd megállapítják, hogy a történész beleszakadt az oláh paraszt tenyerébe.
magnamater
2012. október 22. 13:37
Határon túli magyarüldözésnek magyar az oka. Bántunk volna úgy a kisebbséggel, mint a román, szerb meg a tót,már ezeknek nem maradt volna semmi nyoma, Trianon óta egyvégtében kellett volna ordítani, irtják a magyarokat az elcsatolt részeken, de szégyelltünk szólni - mi nem mertünk igazat mondani, bezzeg a cigányok nem szégyellnek hazudni! Mire eszébe jutna valakinek igazságot tenni magyar itt már akkor nem is fog lenni!
magnamater
2012. október 22. 12:22
Nem ér rá a kormány a magyarokkal foglalkozni, most a szegény félénk cigányokat ajnározza, kik félelmükben csak csoportosan kénytelenek ölni, rabolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!