Ismét a legjobb filmek közt Carl Theodor Dreyer Szent Johannája

2012. október 02. 19:43

A kritikusok a világ legjobb 10 filmje közé szavazták a dán rendező, Carl Theodor Dreyer 1927-ben bemutatott némafilmjét.

2012. október 02. 19:43

A Brit Filmintézet által kiadott patinás Sight & Sound magazin tízévente állítja össze a világ legjobbnak ítélt filmjeinek listáját. A kritikusok szavazatai alapján az idei összeállításba bekerült Carl Theodor Dreyer dán rendező 1927-es klasszikusa, a Szent Johanna (La Passion de Jeanne d'Arc) is.

Dreyer némafilmje az angolok által foglyul ejtett szent kálváriáját mutatja be, a címszerepben Maria Falconettivel. „A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon” – fogalmaz a Port.hu ismertetése. 

A Szent Johannához számos filmzene készült (többek közt Nick Cave is írt hozzá aláfestést), a fenti változatban Richard Einhorn Voices of Light című oratóriuma hallható.

A film korábban már többször is szerepelt a Sight & Sound összeállításainak élbolyában: először hatvan éve, 1952-ben választották a legjobb alkotások közé.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. október 10. 14:09
Köszönet, hogy megnézhettem e gyönyörű filmet. Ám az elborzasztott, egyházi emberek hogy lehettek ilyen gonoszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!