Ritka ókeresztény sírkamrákat találtak Pakson

2012. szeptember 14. 19:06

Az épített, vakolt és rendkívül jó állapotban lévő 3-4. századi sírkamrák ritkaságnak számítanak Pannónia területén.

2012. szeptember 14. 19:06

Ritka ókeresztény sírkamrákat találtak Pakson a római kori erőd, a Lussonium közelében zajló feltáráson. Az épített, vakolt és rendkívül jó állapotban lévő 3-4. századi sírkamrák ritkaságnak számítanak Pannónia területén – közölte Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgató.

A Lussoniumhoz tartozó késő római temetőt a római kori erőd közelében lévő domboldalban 2010-ben találták meg. Akkor valamivel több mint húsz, idén csaknem ötven sírhelyet tártak fel. Ezek között van három épített sírkamra, amelyek jelentőségüket tekintve a pécsi ókeresztény sírkamrákhoz hasonlóak, de szerkezetük eltérő – mondta Váradyné Péterfi Zsuzsanna. Az igazgató ismeretei szerint ilyen szerkezetű sírokat a provinciában még nem találtak. A száraz lösztalajnak köszönhetően – nyomokban ugyan – de megtalálták a fakoporsók maradványait is, ami szintén ritkaságnak számít.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!