Répássy: Szigorú Btk. szükséges

2012. június 09. 10:13

A KIM igazságügyi államtitkára pénteken Lakitelken kijelentette: az új büntető törvénykönyvnek szigorúnak, ugyanakkor közérthetőnek, következetesnek és arányosnak kell lennie.

2012. június 09. 10:13

Az új büntető törvénykönyvvel szemben az egyik legfontosabb elvárás a szigorúság, de fontos szempont a közérthetőség és a következetesség is - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára pénteken Lakiteleken, a Nemzeti Fórum közéleti akadémián tartott előadásában.

Répássy Róbert elmondta: a jövő évben életbe lépő új büntető törvénykönyvvel kapcsolatban az is elvárás, hogy belső büntetési rendszere arányos legyen, vagyis „a tettel arányos legyen a büntetés”. Utalt arra, hogy a jelenlegi törvénytervezet sok szakmai és civil egyeztetésen, vitán keresztül jutott el eddig. A szakmai viták egybeesnek a közvélemény vitáival – tette hozzá.

Répássy Róbert hangsúlyozta: az új jogszabálynak meg kell erősítenie a kiszolgáltatott polgárok védelmét. A Nemzeti Fórum tagjai előtt tartott előadásában az államtitkár kitért a tervezet vitát kiváltó pontjaira is. Mint mondta, vita tárgya, hogy lehet-e az élet kioltásával védekezni, ha a támadó nem biztos, hogy az életemre tör. Úgy gondoljuk, ne a védekezőnek kelljen mérlegelni, ha éjjel, felfegyverkezve vagy fegyveresen támadják meg, hanem a támadó viselje a kockázatot - szögezte le.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2012. június 09. 16:35
Ezek a fideszesek ön sanyargatók ,ön magukat akarják szigorúbban büntetni a sok lopásért.Hajrá
Vén Csataló
2012. június 09. 15:52
Óriási elörelépés, hogy egyáltalán felmerült a jogalkotókban, hogy elfogadhatatlan, hogy a megtámadott embernek eddig azon kellett agyalnia, hogy arányosan védekezik-e, mert ha nem, még őt vették elő. Azt a jogászt, aki a védekezéssel szemben támasztott arányosság követelményét kitalálta, simán agyon kellene verni - jogos társadalmi önvédelemből. Szóval jó, hogy végre leesett a tantusz, hogy itt támadó- és bűnözőbarát felfogás van a Btk.-ban.
HSL
2012. június 09. 14:08
fegyvertartás liberalizációja szükséges ahol csődtömeg az állami védelem, oldhassák meg a polgárok számos európai országban is bevált, csak dózsa népének nem mernek fegyvert adni az urak...
Machiavelli
2012. június 09. 11:57
Valaki magyarázza már el nekem az off-shore-al kapcsolatos bűncselekmény fogalmát, mert reggel óta ezen töröm a fejem és nem jövök rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!