PA: Lassul a gazdaság, csökken a GDP

2012. február 01. 13:12

A gazdaság lassulása várható a következő fél évben, 2012-ben a magyar GDP mintegy 2 százalékkal csökkenhet – közölte a Policy Agenda kutatóintézet. Az IMF-EU hitel csak a harmadik-negyedik negyedévtől jelenthet pozitív változást.

2012. február 01. 13:12

A konjunktúra rövidtávú előrejelzését mutató Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Index (GFI) a múlt év utolsó negyedévében 1,04 volt, 0,3 ponttal alacsonyabb a harmadik negyedévi értékhez képest, ami a gazdaság lassulását jelzi a következő fél évben – közölte a Policy Agenda kutatóintézet az MTI-vel szerdán.

A GFI úgynevezett egyidejű (leading) indikátor-index, amelyhez hasonlót – az OECD-ben is alkalmazott módszertan alapján – sok országban használnak a konjunktúra változásának rövid távú előrejelzéseként. A tájékoztatás szerint a mutató alakulása megerősíti a Policy Agenda korábbi makrogazdasági prognózisát, miszerint 2012-ben a magyar GDP mintegy 2 százalékkal csökkenhet. Ennek oka, hogy a belső és külső kereslet nagymértékben visszaesik, s a leendő IMF-EU hitel eredményeként csak a harmadik-negyedik negyedévtől lehet pozitív változást elképzelni a gazdaság teljesítményében.

A közlés szerint a  háztartások pénzügyi helyzete, a vállalkozói szféra gazdálkodása és a magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzete alapján azt látni, hogy a következő hónapokban tovább fog romlani a gazdaság helyzete. Egyelőre ez főként a cégek működésében és a monetáris helyzetben mérhető, de a lakosság pénzügyi nehézségei is nőnek. A mutató elemeinek többsége a következő negyedévekre további visszaesést, vagy változatlanul alacsony teljesítményt valószínűsít.

A GFI értéke az eltelt két évben negyedévről-negyedévre a gazdasági fejlődés hullámzását mutatja – állapítja meg a Policy Agenda. A Policy Agenda a mutató alapján a legrosszabbnak a monetáris helyzet ítéli: marad a magas alapkamat és hektikus lesz a forint árfolyama.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. február 01. 15:49
"Gazdasági fordulat zajlik Európában, ami Magyarország számára jó hír, és a második félévben megindul a növekedés – mondta Szijjártó Péter Az Estében. "- tegnap. Szóval megerősítést nyert, hogy "a mi számaink mást mutatnak". ? :)
liberálzöld.
2012. február 01. 15:11
"Szijjártó: A mi számaink mást mutatnak"
liberálzöld.
2012. február 01. 15:08
Szíjjártó: A gyurcsány a hibás.
buckafej
2012. február 01. 13:38
Kedves balos trollok! Gondolom Matolcsy miatt lassul az EU gazdasága is. Mindenki tudja, hogy lassulás, esetlegesen recesszió lesz. Bezzeg ha Kóka lenne, még recessziós időben is akkorát ugrana a pannon puma, hogy csak na!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!