Nicolas Sarkozy

2011. november 08. 15:08

Nem először okoz maga körül diplomáciai galibát a lotyaszájú francia elnök.

2011. november 08. 15:08

Nicolas Sarkozy három évvel ezelőtt Mirek „Berlusconival orgiázom” Topolánek akkori cseh miniszterelnökkel osztotta fel Európát - egy beszélgetés erejéig. Sarkozy akkoriban az arabokat bosszanthatta fel kijelentéseivel: „A Mediterrán Unió elnöksége nem ajándék. Szívesen rád bízom, birkózz meg vele. Kéz és lábtörést. Nincs fogalmad arról, hogy mit jelent Libanonnal, Egyiptommal, Algériával tárgyalni. Órák százait.  Szörnyű. (...) Tudod mit jelent egyedül lenni az összes arabbal szemben? Telefonálni velük? Szörnyűek, esküszöm” - panaszkodott a kiszivárgott jegyzőkönyv szerint Topoláneknek. Most viszont Izraellel gyűlhet meg a baja a franciák magyar-zsidó-görög származású elnökének: azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőről, hogy nem bír ránézni, mert egy hazug. Barack Obama amerikai elnök pedig csak tetézte a kényes szituációt, amikor úgy reagált: lehet, hogy a francia elnöknek felfordul tőle a gyomra, de neki meg minden nap meg kell vele birkóznia. Úgy tűnik, már WikiLeaks sem kell a politikusok valódi arcának leleplezéséhez.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
filózoli
2011. november 11. 22:33
Szerintem csak idegesíti Obamát és Sarkozyt, hogy Netanyahu annyira forszírozza az Irán elleni fellépést... Amúgy az USA-ban alapvetően szeretik a zsidókat. Szerintem azért, mert tudják, milyen sokat köszönhetnek nekik. "Az amerikaiak egyértelműen Izrael-pártiak 2011. November 11. A Washington és Jeruzsálem közötti feszültség ellenére az amerikaiak kiállnak a zsidó állam mellett Az Israel Project legújabb közvéleménykutatási eredményei szerint jelentősen emelkedett az elmúlt félévben Izrael támogatottsága az amerikai lakosság körében – számolt be Jennifer Laszlo-Mizrahi, a szervezet elnöke. Főként a demokrata szavazók esetében szignifikáns a pozitív arányú elmozdulás, a republikánusoknál nincs eltérés az eddig is jellemző magas értékektől. A nemzeti átlagban adódó több mint 60%-os szimpátiaindex azt jelzi, az amerikaiak körében népszerűbb a zsidó állam, mint Barack Obama, vagy a Kongresszus intézménye. A megkérdezettek 68%-a helyesnek tartja azt, hogy Izrael az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese, 66% szerint a zsidó állam stabil demokrácia, 61% szerint egyáltalán nem szélsőséges a politikája, míg 65% véleménye alapján nem felelős a térségbeli erőszakért.Ezzel ellentétben 56- 56% úgy látja a palesztinok „túlságosan is radikálisak” és „akadályozzák a békét”, 55% szerint pedig „alaptalanul állítják be magukat áldozatnak”. A válaszadók 73%-a szerint Izrael zsidó nemzetállam, 60% egyetért azzal, hogy Benjamin Netanjahu és kormánya elkötelezett a béketeremtés végett, ellenben 52% úgy látja, Abbasszal nem lehet békét kötni. 82% szerint Irán ellen szigorúbb szankciókat kellene bevezetni, 30% megalapozottnak látja ezt a teheráni rezsim terrortámogató tevékenysége okán, míg 28% pedig a nyílt Izrael-ellenes politikája miatt. Forrás: Jpost"
trust
2011. november 10. 15:44
"Nem először okoz maga körül diplomáciai galibát a lotyaszájú francia elnök" A volt magyar elnök is lotyaszájú volt, miért lenne más a francia?
Senye Péter
2011. november 10. 10:48
Egyszer egy tábornok csodálkozva vette tudomásul, hogy őrség áll egy romos épület előtt. Mint megtudta, az valamikor fegyverraktár volt, de múltak az évtizedek és elfelejtették az őrséget visszavonni. Izrael valamikor a szovjet befolyás elleni harc bástyája volt az arab világban. A szovjet, befolyásával együtt a múlté, de Izraelt védeni és támogatni kell. Mi ellen?
sine ira et studio
2011. november 10. 08:50
Ez most miért "hír"? Mert őszinte? Ez azért elég szomorú... Ebből a beszélgetésből világosan látszik, hogy az apró farkinca csóválja a nagy kutyát, máskülönben Obamának miért "kell" elviselnie Netanjahut? Mégis mi érdeke van abban az Egyesült Államoknak, hogy dollármilliárdokat költ egy egészen apró, fél-Magyarország méretű szövetségesére, felvállal érte egy rakat konfliktust a világban? Mi olyat ad ez a szövetséges, amiért megéri?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!