Kipusztult a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

2011. november 11. 09:54

Hivatalosan kihaltnak nyilvánította a nyugat-afrikai fekete orrszarvút az International Union for Conservation of Nature. Ezzel az afrikai fekete orrszarvúak négy alfajának egyike tűnt el.

2011. november 11. 09:54

Az International Union for Conservation of Nature, a veszélyeztetett állatok megmentésére alakult nemzetközi szervezet hivatalosan is kihaltnak nyilvánította a nyugat-afrikai fekete orrszarvút, más néven a nyugat-afrikai keskenyszájú rinocéroszt.

A faj kipusztulásában nagy szerepet játszott az orvvadászat, mely a XX. század második felétől kezdve drámai tempóban tizedelte meg a populációt. A nyugat-afrikai fekete orrszarvú sokáig egész Nyugat- és Dél-Afrikában elterjedt volt. Vadászata azért terjedt el, mert tülkének több kultúrában is csodatevő gyógyító hatást tulajdonítanak, illetve afrodiziákumnak tartják. Az állat lassú szaporodási tempója is közre játszott abban, hogy az 1980-as évekre 10-15 ezer, az ezredfordulóra pedig alig 2000 maradt belőlük. A nyugat-afrikai alfajból 2006 óta egyetlen vadon élő példányt sem láttak, így az most hivatalosan is felkerült a kihalt alfajok listájára.

Az IUCN jelentése szerint az emlősállatok 25 százalékát fenyegeti a kihalás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2011. november 13. 04:21
Nem osztom a pesszimizmust, a vilagon valaha elt fajok becslesek szerint 80%-a mar kipusztult az ember megjelenese elott, tobbmilliard faj. Az az 1-2, ami, esetleg az ember miatt tunik el, nem oszt, nem szoroz. Ma meg mar kulonosen nem, mivel el lehet tenni a genetikai allomanyukat es ha ugyalakul ujra lehet termteni egesz fajokkat.
Biomechanoid
2011. november 12. 11:35
Elvetve az ember élő-élettelen ellentétpárja mentén felfogott világképet, vallom, hogy az univerzum, s azon túl is minden, amit a felsőbbrendű intelligencia alkotott, él. Nem abban az értelemben, ahogy az ember azt felfogni és meghatározni képes, de él. Ennek megfelelően a Földön az ember áldásos tevékenysége mellett is funkcionáló ökoszisztéma szintén élő organizmusként fogható fel. Az elmúlt napon az emberi faj komoly lépést tett ennek az organizmusnak az elpusztítására. Kihalt a nyugat-afrikai fekete orrszarvú. Nem egy mikroba, egy papucsállatka, nem is egy rovar, vagy egy moszatféle. Habár a föld egységes ökoszisztémáját felépítő szervezetek között van olyan parány, amelynek kihalása felborítaná például az óceánok ökoszisztémáját, s itt a planktonra gondolok, általában az emlősfélék kihalása kapcsán kapjuk fel a fejünket. Emlékszik valaki, mikor halt ki utoljára tonnányi méretű élőlény a Földön? Én nem. Talán nem a nyugat-afrikai fekete orrszarvú az az állat, amelynek kihalása komolyabb veszélyt jelent a Föld egységes ökoszisztémájára, mégis azért elborzasztó esemény, mert előrevetíti az elkövetkező évtizedek tendenciáját, azt a tendenciát, amelynek a végén elpusztul a Föld. Fajunk nem tart ott, hogy felfogja, az ökoszisztéma módszeres rombolása hamarabb öl meg, mint az éghajlatváltozás, vagy egy becsapódó meteor. Irtják az esőerdőket, a másmilyen erdőket, de a bozótosokat is. Az ember minden talpalattnyi helyet magának követel. Szennyezik az óceánokat, tengereket, és tavakat, a folyókat, patakokat. Irtják az állatvilágot is, élelmezési okból, szenvedélyből, vagy babonák, hiedelmek miatt. A fekete orrszarvú utóbbinak esett áldozatul. Kizárólag a tülkének tulajdonított, teljesen alaptalan hatások miatt. Egy néhány tíz kilogramm miatt tonnányi állatot pusztítanak el. Mindegy, hogy az ember színes rongyokba öltözött, szurokfekete, állig felfegyverzett, butapofájú afrikai néger, vagy Rolls-Royce-ában Hugo Boss öltönyben feszítő dollár milliárdos fehér fószer, egyformán káros mindkettő. Úgy zabálják fel a világot, mint vándorsáskák a zöldlombot. Csakhogy az ember egy olyan vándorsáska, amelyik hétmilliárdos falkában pusztít a bolygó teljes felületén. bővebben: http://menekulttabor.blog.hu/2011/11/11/atomot_az_emberi_fajra
Akitlosz
2011. november 12. 03:06
De azért csak szaporodjunk tovább! Még további tízmilliárd ember is elférne ezen a bolygón! De még ezer tigris már nem.
morfondír
2011. november 11. 14:46
Múltkor meg a javai. Lassacskán elorrszarvútlanodunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik