EU: feldarabolnák a hitelminősítőket

2011. július 11. 12:23

Viviane Reding uniós biztos szerint nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról. Reding szerint vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak.

2011. július 11. 12:23

A három nagy nemzetközi hitelminősítő szétdarabolására hívott fel az igazságügyi biztos Viviane Reding - közölte a Die Welt bizottsági forrásokra hivatkozva. „Két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról (azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon), vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak” - mondta Reding a lap szerint.

A hitelminősítő piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody's Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor's uralja. A Moody's az elmúlt héten agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását. Viviane Reding úgy fogalmazott: „nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról”. A múlt héten José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is élesen bírálta a Moody's döntését Portugália fizetőképességének jelentős mértékű leminősítéséről. Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője szintén bírálta a leminősítést, amely szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken. Nem sokkal később Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is elégedetlenségének adott hangot.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2011. július 12. 08:51
usa egy szép nagy olajtársaság ... a rá települt fogyasztással és biznisz tenyészettel olyan kiegészítő olajpolitikai tevékenységekkel mint háborúzgatás olajtérségekben pl hót primitív teljesen egyoldalú olaj függésbe nyomott gazdasággal ... ld hurrikán a mexikói öbölben alig esett ki az olajtermelés x százaléka és máris a káosz szélére került az egész kibaszott tetűfészek ...ez instabil degenerált olaj alapú monokultúra , és nagyon beszűkült alkalmazkodóképességgel ... és létében kultúrájában teljesen lehülyült népességgel amit a rendőrállam, és a jogász zsidaj kaszt tart kordában ... néhol szovjetunió fénykorát jellemző módszerekkel
kulalak
2011. július 12. 02:04
http://www.usatoday.com/money/perfi/taxes/2011-05-05-tax-cut-record-low_n.htm
gudmen
2011. július 11. 23:13
"gudmen 2011. július 6. 14:37 Ez az a Moody's aki a Merrill Lynch-el karölktve kirobbantották a válságot, hamis adatokkal a legmagasabb osztályba sorolva az amerikai hiteligénylöket és azok akik Görögországrol évekig kitünö "bizonyitványt" irtak alá, hogy hitelképesek legyenek és adosságspirálba keregessék majd tönkretegyék öket a kamatokkal? Van egy ötletem hol minösitsenek és kiket...ezekhez képest Al Capone irgalmasnövér." Nem feldarabolni kellene hanem, a Hágai nemzetközi biroság elé állitani, nemzetek és emberek millioi ellen elkövetett büncslekményekért.
ProfWilliam
2011. július 11. 23:06
Ha nem csak átvitt értelemben menne a darabolás sztem annak is sokan örülnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!