Sötét hely a Hortobágy, kitüntették érte

2011. február 01. 14:05

Január 31-én újabb magyarországi csillagoségbolt-park kapta meg az ezüst minősítést a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetségtől: a Hortobágy. A területek a Föld két hasonló közösségéhez és öt parkjához csatlakoznak, amelyek már korábban elnyerték ezt a tekintélyes elismerést.

2011. február 01. 14:05

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség január 31-én Arizonában jelentette be két új „Sötét Égbolt Helyszín” hivatalos elfogadását. Az IDA kihirdette Európa első Sötét Égbolt Közösségének és harmadik Sötét Égbolt Parkjának kijelölését. Az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó, Normadiához közeli Sark-sziget ezüst minősítésű Sötét Égbolt Közösség címet ért nyerte el január 25-én, a Kelet-Magyarországon található Hortobágyi Csillagoségbolt-park pedig ugyanakkor ezüst minősítésű Sötét Égbolt Park lett. A területek a Föld két hasonló közösségéhez és öt parkjához csatlakoznak, amelyek már korábban elnyerték ezt a tekintélyes elismerést. Köztük szerepelnek a Galloway Erdő Park Skóciában és a Zselici Tájvédelmi Körzet Magyarországon.

A madárvilág szempontjából a Hortobágy Európa egyik legfontosabb helyszíne, a Csillagoségbolt-park létrehozásakor ennek fontosságára különösen odafigyeltek. A Hortobágyon három éves előkészítő munka előzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését.  Ezzel a Nemzeti Park számos nemzetközi kijelölése (Világörökség, Bioszféra rezervátum, Ramsari terület) további elismerő címmel bővült. A Hortobágy területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható.

Napjainkban fokozódó negatív tendencia: egyre kevesebb helyről élvezhető zavartalanul a csillagos égbolt látványa, s ez nemcsak esztétikai de súlyos ökológiai probléma is, hiszen az élővilágot is fokozódó mértékben zavarja a fényszennyezés. Ahhoz, hogy megőrizzenek olyan szigeteket, ahonnan láthatók az égbolt csodái akár szabad szemmel is, ahol az élővilág háborítatlansága, az éjszakai természetes tájkép védelme is biztosítható, az IDA (és mellette további szervezetek, így az UNESCO) éjszakai természetvédelmi programot indítottak. A park területén a jövőben nem történhetnek fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is - a park kezelési és világítási terve alapján- fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!