Szlovákia: fejtörést okoz a kettős állampolgárság

2010. augusztus 03. 09:52

Megnehezítheti a szlovák kormánykoalíció együttműködését a kettős állampolgársághoz való viszonyulás, hiszen a koalíciós pártok meglehetősen sokszínűen vélekednek a kérdésben. A kereszténydemokrata SDKÚ fontolgatja a kettős állampolgárságot kizáró szlovák törvény visszavonását.

2010. augusztus 03. 09:52

A szlovák kormányban kiélezheti a feszültséget a kettős állampolgárság ügye, hiszen a Magyarországhoz és a magyar kisebbséghez való viszonyt 1993 óta mindig is kényes kérdésként kezelték a kormányok.

A Radicova-kormányban főként a Szabadság és Szolidaritás listájáról bejutott Egyszerű Emberek csoport álláspontja okozhatja a konfliktus forrását. Vezetőjük, Igor Matovic korábban kifejtette:Ha valaki Szlovákiában nem érzi otthon magát, és egy másik állam polgára kíván lenni, vegye csak fel a magyar állampolgárságot, de abban az esetben nem látom okát annak, miért tegyünk úgy, mintha a mi állampolgárunk lenne”.

A kereszténydemokrata SDKÚ fontolgatja a kettős állampolgárságot kizáró szlovák törvény visszavonását, inkább nem ismernék el állampolgáraik magyar állampolgárságát, ám ennek kivitelezhetősége kétséges. Ez ellen az ellenzéki Smer és SNS határozottan tiltakozik.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykata
2010. augusztus 03. 15:00
trianon haszonélvezőinek hagy járjon már egy kis fejfájás. ez a minimum. nekem sem tetszik, hogy a holokauszról kell halljak, egy igencsak depressziós történet, ráadásúl hasznom sem származott a dologból, de eszembe sem jut azt mondani, hogy kuss legyen. többet hallani sem akarok a kérdésről. trianont egy sor olyan dolog követte - haború, kommunizmus, birodalmi dominanciák -, amelyeket nem lehet normálisnak nevezni. most végre béke van és normális körülmények között tudunk beszélni, de talén nem csak beszélni a történtekről. a szlovákok jobban tennék, ha elfogadnák, hogy ez a "fejtörés" trianon ára. ha nem kell, akkor le lehet mondani azokról a területekről.
Silcon
2010. augusztus 03. 13:22
Baromi jó ez az EU, vannak a magasztos elvek meg a cukros máz, közben meg mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti és érdekei szerint csavarja ki a szabályokat. Mindenki betartja azokat a szabályokat, amelyek neki kedveznek, a többinél nagyvonalúan félrenéz. Az EU belement egy csomó kivételbe, amikor zsarolni kezdte őket egy-egy állam. Van egyáltalán értelme ezzel tovább küzdeni? Úgy látom nagyon nincs meg a tényleges akarat ehhez az egyesült Európához.
szonja91
2010. augusztus 03. 12:54
Szerintem nem csak ez okoz fejtörést nekik.
Zoli Bécsből
2010. augusztus 03. 12:52
A szlovák miniszterelnöknö apukája lengyel. Innen nézve megértem, hogy fáj a feje a kettös állampolgárság dolgában. Hallgasson a józan eszére és vegyes nemzetiségü szivére? Vagy hallgasson az eszetlenségre és nacionalista gyülöletre? Tényleg nehéz e kérdés? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!