Neonácik Mongóliában

2010. augusztus 10. 15:55

Egyre jelentősebb a mongol neonáci mozgalom: a közép-ázsiai szélsőségesek egyszerre tekintik követendő példaképnek Dzsingisz kánt és Adolf Hitlert, ellenségképük pedig a kínai gyarmatosító - foglalja össze a brit Guardian értesüléseit a Népszabadság.

2010. augusztus 10. 15:55

„Lődd a kínait!”, „Gyilkos fiúk”, „Veszély” – ilyen feliratok láthatók horogkereszt társaságában több helyen is Ulánbátorban. A mongol fővárosban egyre jelentősebbé váló neonáci csoportokra a brit Guardian című lap hívta fel a figyelmet. Becslések szerint a szervezeteknek mintegy háromezer tagja lehet.

A közép-ázsiai országban súlyos anyagi terhekkel járt a rendszerváltás, azelőtt pedig a kommunista kormányzat sokat tett a  hagyományos nomád kultúra felszámolásáért. Így a városokban  nem ritka a jövőkép nélküli fiatal. Ugyanakkor az ország ásványkincsekben gazdag - ezt a vagyont azonban leginkább kínai befektetők segítségével tudja kiaknázni az állam, teret adva a gyarmatosítástól tartó szélsőségeseknek.

A neonáci fiatalok szerint meg kell védeni a tiszta mongol fajt „a külföldi bűnözés, a növekvő egyenlőtlenség, a politikai közömbösség és a korrupció” veszélyeivel szemben – írja a Guardian.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2010. augusztus 11. 08:47
mivel az ónácik utolsó leszármazottja vagyok üdvözlöm mongoloid testvéreim,: heil batyúkán!
Lopedevega
2010. augusztus 11. 07:44
A kumisz jó !
Kündü
2010. augusztus 11. 00:28
Imádkozzunk a széles honi róna nyelvén: "Bizin Atamiz kim-sin kökte sentlensin senin adin düssün senin künlün necik kim jerde alay kökte bizin ekmegimizni ber bizge büt-bütün künge ilt bizin minimizni necik kim biz de iyermiz bizge ötrü kelgenge iltme bizri ol jamanga quatqar bizni ol jamannan sen barsin bu kücli bu cin iygi Tengry amen" Lásd, indoeurópai fehér csimpánz, vértelen, hamvadt nyamvadéka a szláv Európának: ezt érti kipcsak, ujgur, karacsáj és tatár, mert ez a "Miatyánk" - KUN NYELVEN! (XIII. század vége.)
pierre bayle
2010. augusztus 10. 23:03
Kündü, te voltaképpen tök vicces vagy, bírlak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!