South Park

2010. április 23. 09:56

Sokan az alkotók viccelődő öncenzúrájára gondoltak, azonban valóban cenzúrázták a South Parkot egy radikális muszlim szervezet fenyegetése miatt.

2010. április 23. 09:56

„Tizennégy éve, amióta csináljuk a South Parkot, még nem volt olyan rész, ami mögé ne tudtunk volna odaállni” - fogalmaz közleményében Trey Parker és Matt Stone, a sorozat alkotói. A South Park ugyanis kénytelen volt cenzúrázni magát, pontosabb a Comedy Central csatorna vágatta ki a Mohamed prófétára vonatkozó részeket, és sípolt ki néhány szövegrészt egy epizódból. Sokan Parker és Stone poénjára gyanakodtak az öncenzúra láttán, közleményükben azonban úgy fogalmaznak, „nem a saját ön-poénunk volt, a Comedy Central sípolta ki”. Mindezt azért kényszerültek meglépni, mert egy „Muszlim forradalom” nevű New York-i szervezet figyelmeztette a készítőket, Theo van Gogh holland filmrendező sorsára juthatnak, akit radikális muszlimok gyilkoltak meg, ha gúnyt űznek a profétából. Iszlamista kurucinfóként biztos ami biztos, nyilvánosságra hozták a készítők produkciós irodájának a címét.

 
„Jövő héten visszatérünk egy teljesen új résszel, ami teljesen más témáról szól, és meglátjuk, mi lesz vele.” - írják. Mindenesetre többen tiltakoztak már a sorozat öncenzúrája ellen, szimpátiakampányok indultak a YouTube-on és népszerű bloggerek is megszólaltak a South Park védelmében. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. április 25. 16:14
a mocsok a kesresztény etikába és erkölcsbe sem fér bele. Régen, amit a papir nem birt el, nyilvánosam nem is mondták, hát most se beszéljenek ordonáré stilusban a képernyőn. Nem kellene ehhez semmilyen felszólitás, csak jó nevelés és önkontrol. A stadionokból az MLSZ- akár a mecs félbeszakitásával is - kitiltotta az oda nem illő bekiabálást. A széles köz előtt mindent lehet?
kanpalisoda
2010. április 23. 20:32
Mi van? Romlik a nézettség? Nem is csodálom, mert a mélyfúrásban már kilyukadtak a golyó másik oldalán, és most ott lógnak. Pedig nem ott kéne!
==T==
2010. április 23. 16:12
Nem az alkotók, hanem a csatorna cenzúrázott. A készítők a teljes értékű epizódot küldték el a Comedy Centralnak....
marcabru
2010. április 23. 10:11
Bizony ám, veszélyes az öncenzúra. Ha (egyes, erőszakosan követelő) muszlimoknak engednek, akkor onnantól nincs erkölcsi alapjuk arra, hogy gúnyt űzzenek a keresztényekből, zsidókból, szcientológusokból, melegekből, konzervatívokból és libsikből. Ha sürgősen nem reagálnak valamit, akkor egy ilyen után be is fejezhetik a SP-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!