Hazánk a harmadik legsérülékenyebb ország

2010. február 15. 08:54

A Credit Suisse rangsorában csak Izland és Görögország előz meg minket. Az első három ország gyakorlatilag még mindig „katasztrofálisnak” számít.

2010. február 15. 08:54
A rangsort több gazdasági mutató egybevetésével készítették el: vizsgálták az adott országban a költségvetés hiányát, az állami és a magánszektor eladósodottságát és egy esetleges állami fizetésképtelenség esetére biztosítást nyújtó értékpapírok árát. Emellett a gazdaság fejlődésének lehetséges határait és a fizetési mérleget is figyelembe vették.

Magyarország elsősorban kifejezetten magas államadóssága, valamint a lakosság és a vállalatok együttes eladósodottsága miatt került a legbizonytalanabb országok közé, főként azért, mert a visszafizetendő hitelek jelentős része devizában van. A Credit Suisse hazánknak 3,5%-os lehetséges GDP-növekedést jósol.

A globális országkockázati top 12-ban az első három országon kívül még Portugália, Spanyolország, Lettország, Írország, Ukrajna, Románia, Litvánia, Törökország és Bulgária szerepel.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli_29
2010. február 15. 17:53
A Credit Suisse-t Orbán Viktor zsinóron rángatja, úgyhogy lényegtelen, mit mondanak. Ha Bajnai azt mondja, hogy királyok vagyunk, akkor királyok vagyunk. A Fidesz már csak beleül a készbe.
Merillincs
2010. február 15. 14:14
A CS szerint az ukránok jobban állnak mint mi? Ezt azért minimum kétlem... Amúgy nem kell sokat foglalkozni velük, általában pozícióból beszélnek/írnak ezek az "elemzők". Ha valamit feldicsérnek, akkor ott el akarnak adni (mondjuk az állampapírpiacon), ha valamit lehúznak, akkor venni akarnak. Kb. mint a lókupecek, vagy a használtautó-kereskedők.
silverman
2010. február 15. 13:52
Rögtön egy ellentétes tartalmú hír, csak úgy érdekesség gyanánt: http://www.vilaggazdasag.hu/gazdasag/makrogazdasag/elismerik-az-eredmenyt-felminosites-elott-az-orszag-306083
balbako_
2010. február 15. 11:15
Drága véreim az Úrban! Egyetlen esetet mondjanak Marx óta amikor a kommunista nem hazudott. Nem kicsit, nagyon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!