Megnyílt az idei Velencei Filmfesztivál

2009. szeptember 03. 12:27

Húsz év után először olasz filmmel, Giuseppe Tornatore Baaria című drámájával kezdődött a 66. Velencei Filmfesztivál.

2009. szeptember 03. 12:27
Bár a kultúrától elvont támogatások és Silvio Berlusconi olasz kormányfő megjelenése a Lidón némi vihart kavart, a filmfesztivál nyitógáláját kétségtelenül Tornatore érzelmes drámája uralta, amely a harmincas évektől követi három generáció életét egy szicíliai faluban. Velencében már két évtizede nem vetítettek olasz produkciót a megnyitón, s ez különös hangsúlyt adott az eseménynek. Az Oscar-díjas filmrendező Tornatore saját szülőhelyét, a Palermo melletti Baariát tette meg filmje színteréül, de mint a vetítés előtti sajtóértekezletén hangsúlyozta: "A helyszín bárhol máshol is lehetett volna. Nem Szicília történetét akartam elmesélni. Azt akartam bemutatni, hogyan hat a közvetlen környezet és a messzi világ egy falu mikrokozmoszának szereplőire." Tornatore kiemelte, hogy mozija a civil felelősségvállalásról és az erkölcsi alapelvekről szól, amelyek szerinte "hiánycikké" váltak a mai Itáliában.

A szeptember 2-12-ig tartó fesztiválon minden eddiginél több, 32 ország összesen mintegy nyolcvan alkotását vetítenek majd. A versenyprogramba 24 produkció jutott be. A program egyik alkotását "meglepetésnek" szánják, ezért címét csak a hét folyamán fedik fel a rendezők. Első ízben versenyez az Arany Oroszlánért a kétszeres cannes-i díjazott Michael Moore, aki a globális pénzügyi válságot elemző Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmesfilm) című dokumentumfilmjével érkezik a Lídóra. A 11 napos filmfesztivál versenyprogramja csütörtökön két amerikai produkcióval, a Cormac McCarthy apokaliptikus víziójából született The Road és a Todd Solondz rendezésében készült Life Durung Wartime világpremierjével folytatódik. (MTI)



  
   
   
   
   

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!