Goldstone: Izrael is súlyos bűnöket követett el Gázában

2009. szeptember 16. 09:45

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek is követtek el háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket a közelmúltbeli gázai válság során.

2009. szeptember 16. 09:45
Richard Goldstone, a tényfeltáró bizottság vezetője kedden New Yorkban sajtótájékoztatón ismertette közel 600 oldalas jelentésük főbb megállapításait.

"A bizottság megállapította, hogy az izraeli fegyveres erők a háborús és bizonyos vonatkozásban feltehetően emberiesség elleni bűnökkel felérő akciókat hajtottak végre" a Gáza övezetben vívott háromhetes hadművelet során - jelentette ki Goldstone. Hozzátette, hogy az izraeli civil célpontok elleni rakétatámadásokkal a palesztin fegyveresek ugyancsak háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket követtek el.

Az izraeli külügyminisztérium visszautasította és részrehajlónak minősítette a bizottsági jelentést. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet politikai indíttatásúnak, kiegyensúlyozatlannak és tisztességtelennek nevezte azt.

Goldstone azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítsa fel Izraelt "független és a nemzetközi normáknak megfelelő" vizsgálatok lefolytatására az esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban, és állítson fel emberjogi szakértőkből álló bizottságot az összes ilyen eljárás ellenőrzésére. Ha Izrael ezt nem teszi meg, a Biztonsági Tanács a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészsége elé utalhatja az ügyet.

Izrael 2008. december 27-én indított hadműveletet a Hamász palesztin radikális mozgalom által uralt Gázai övezetben, hogy megtorolja a szűnni nem akaró palesztin rakétacsapásokat. A három hét múlva, január 18-án befejeződött hadjáratnak több mint 1400 palesztin és 13 izraeli halottja volt.

A bizottságnak mandátuma szerint a palesztin áldozatokra kellett összpontosítania, de Goldstone, miután áprilisban megbízták a testület vezetésével, közölte, hogy az emberi jogok mindenféle megsértését vizsgálni fogják, azokat is, amelyeket a hadjárat előtt, illetve után követtek el. Goldstone korábban a dél-afrikai alkotmánybíróság bírája, majd a délszláv térségben és Ruandában elkövetett háborús bűnök ügyeinek főügyésze volt.

Gázai válság: Izrael is súlyos bűnöket követett el (Stop.hu)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 16. 15:16
Ide nemigen irnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!