Zuhanás: 20%-ot esett a feldolgozóipar

2009. június 09. 10:08

Szinte minden gazdasági ágazatban hatalmas visszaesés történt az elmúlt egy évben, a GDP egésze hat százalék fölött csökkent.

2009. június 09. 10:08
A bruttó hazai termék (GDP) 2009. I. negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazítatlan adat szerint a GDP 6,7 százalékkal esett vissza. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 14,6 százalékkal csökkent. Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 9,8 százalékkal, az ipar hozzáadott értéke pedig 17,6 százalékkal csökkent, elsősorban az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkező 20,5 százalékos visszaesés következtében.

Az építő-ipar hozzáadott értéke, kisebb mértékű, 4,2 százalékos csökkenést mutat alapvetően az egyéb építmények építésének termelésbővülése miatt, a metróépítésnek és az útépítési munkák eredményeként. A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 5,9 százalékkal csökkent 2009 I. negyedévében, a háztartások fogyasztási kiadása jelentősebb, 7,3 százalékos csökkenésének következtében. Az export 18,6 százalékkal, az import 22 százalékkal csökkent. Az áruforgalom exportja 21,7 százalékkal, importja pedig 25 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a szolgáltatások exportja 1,5 százalékkal nőtt, miközben importja 2,4 százalékkal mérséklődött, elsősorban az idegenforgalom mindkét irányban mért növekedésének hatására. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!