Arad belvárosának minden egyes kövét mi építettük

2023. szeptember 07. 05:58

A magyar közösségben meg kell lennie az erőnek, hitnek és kitartásnak, hogy őrizze és védje azt a települést, amely ezer éve az övé is.

2023. szeptember 07. 05:58
Arad,,Romania,-,September,17,,2022:,Statuia,Libertatii,Din,Arad,
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Arad – ugyan kinek nem jutnak eszébe e város neve hallatán az 1848–49-es szabadságharc után vértanúhalált halt honvéd főtisztek? Arad örökre és elvitathatatlanul a magyar történelem részét képezi, annak ellenére is, hogy a hajdanán magyar többségű megyeszékhely mára szórvánnyá törpült. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint alig több mint tízezren vallották magukat magyarnak, ez a város lakosságának 7,5 százalékát jelenti, s a szám sajnos évről évre csökken. A helyi magyar közösség évszázadok óta vegyes környezetben él, szerbekkel, németekkel és románokkal osztozik a városon.

„Szerencsés elhelyezkedését gazdasági szempontból ügyesen kihasználva az aradi térség vált Románia egyik legfejlettebb régiójává – mondja lapunknak Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke. – Ezáltal a Közép- és Kelet-Európában jellemző általános kivándorlási tendenciák mellett belső bevándorlási folyamat is zajlik a városban.” A biztos megélhetés sok vállalkozót és családot vonz az ország fejletlenebb régióiból, ráadásul Arad nem tartozik a drága települések közé, hiszen nem egyetemi város. Mivel a térségben nincs munka­nélküliség, a belső elvándorlás nem igazán jellemző a magyar közösségre. „Aki Aradról elköltözik, kizárólag Magyarországot vagy Nyugat-Európát választja, ami egyébként igencsak szomorú trend” – teszi hozzá a politikus.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki-954
2023. szeptember 07. 08:14
Miért éppen Aradét? Mi építettük valamennyi erdélyi város, falu, valamennyi erdélyi település minden kövét. Magyar veríték, magyar tudás és magyar vér tapad minden erdélyi kőhöz. A megszállók által kiontott magyar vér. Nem különben Kárpátalján, Felvidéken, Várvidéken és délvidéken is.
connorj
2023. szeptember 07. 06:54
Keleteurópa határrendezésekor egy olyan Erdély megosztás is elképzelhető számomra, hogy az új határ. Marosmente, kivéve Arad és Gyulafehérvàr, egészen az Aranyos torkolatig. Onnan Aranyos, a Hesdát torkolatig. Onnan észak egészen a Szamos kanyarig. Onnan Szamos, a Lápos torkolatig. Onnan a Tisza- Tarack torkolatig. Mód autonómia -Székely Autonómia Besszarábia zöme vissza Romániához. Ui: ÉRTETLENKEDÉS ESETÉN AZT IS EL BIROM KÉPZELNI, HOGY: MEGELŐZŐ CSAPÁS A RAKÉTATÁMASZPONTOKRA. BESSZARÁBIA + DOBRUDZSA OROSZ TERÜLET LESZ. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️💛💛💛💙💙💙 🤍🤍🤍🤍🤍🤍❤️❤️❤️💛💛💛💙💙💙 💚💚💚💚💚💚❤️❤️❤️💛💛💛💙💙💙
connorj
2023. szeptember 07. 06:17
Kedves Narendra, Xi, Vlagyimir Vlagyimirovics! https://www.tiktok.com/@peterszabo.motivacio/video/7268895084081319200?_t=8fTqChJ6RKz&_r=1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!