Nekünk a Balaton

2023. augusztus 24. 10:53

2023. augusztus 24. 10:53
Szalai Laura
Szalai Laura

Vége a nyárnak – na nem csillagászati vagy meteorológiai értelemben, hanem a magyar valóságértelmezés sajátos dimenziójában. A magyar ember számára ugyanis az államalapítás ünnepével, szerencsésebb években a hozzá kapcsolódó hosszú hétvégével véget ér az év derűsebb időszaka, és kezdődik a habitusunkhoz sokkal közelebb álló őszi évszak.

Az idei nyár egyik sajátossága volt, hogy a nyilvánosság régi-új fogalmat talált, amely mindkét oldal számára lehetővé tette a csoport­kohézió megteremtését: a Balatonon nyaralást. A magyar tenger szocio­analízisnek való alávetése két kasztot teremtett: lett a „neres”, aki a víznél tölti a nyarat az anyagi jólét minden gondtalanságával, közben pedig a nemzettudatot büszkén ápolja a hitelesítő Instagram-posztokon keresztül; valamint a magyar átlagember, aki már sosem fog eljutni a tóhoz a kormány gazdaságpolitikája révén elszabadult infláció miatt, így (a szerencsésebb) kénytelen repülőre ülni, ha olcsón akarja megúszni a vakációt. Az antibalatonisták újonnan alakult pártja egyes művészek személyében is kapott támogatást, már-már új státusszimbólumként emlegetve a balatoni élvezeteket, köztük a mostanra szitokszóvá avanzsált lángost. A médiában a két oldal közti háború odáig fajult, hogy egyik kollégánk balatoni vakációjáról szóló beszámolóját az ellenség eszméléseként aposztrofálták, pusztán azért, mert megírta, nem két fillér a Balatonon másfél hetet eltölteni nyaralás céljából.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 25. 10:44
A Lölőé a fél Balaton,mégis a luxusjachton az olasz,francia Riviéra…
Szuperszig
2023. augusztus 25. 09:48
Ki a tököm ez a luvnya? Tényleg ennyire ostoba a teljes ballibbant oldal, aki többnyire függetlennek és objektívnek vallja magát???? Van a NER és a nem NER? Tényleg? És a NER mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!