Zaklatott kor zaklatott elméi

2023. június 28. 16:58

A második világháború utáni büntetőperek kutatói sok ellentmondásos, kusza történettel találkozhatnak.

2023. június 28. 16:58
null

Veszprémy László Bernát írása a Mandiner hetilapban

Kevés olyan különös történet ismeretes, mint Aigner József orvos zászlós ügye. Az 1914-es születésű férfit 1942 augusztusában hívták be egy doni századhoz csapatorvosnak. A téli visszavonulás után egy tábori kórházba került Korosztenybe. Később leszerelt, majd a makói kórházban lett segédorvos. 1946 februárjában tartóztatták le háborús bűnök vádjával, a vádirat szerint négy munkaszolgálatost lövetett agyon a kórházban. A tárgyaláson egyes tanúk úgy vallottak, hogy az ügyben voltaképpen már akkor hadbírósági ítélet született, és Aignert le is fokozták. Bár tagadta a vádakat, a szegedi népbíróság tíz év kényszermunkára ítélte, súlyosbító körülményként kezelve, hogy orvos. Büntetését másodfokon tizenkét év fegyházra súlyosbították.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!